Tudatosság nélkül, csomagolás alapján választunk bort

Elég, ha egy vidéki kúria kerül a borospalack címkéjére, máris tesszük a kosárba – állapította meg egy friss tanulmány.

Meglepő eredmény hozott egy nemrégiben készült kutatás. Eszerint a borfogyasztók vásárláskor olyan felületes tényezők alapján döntenek, mint a palack súlya, a dugó, vagy a csomagolás. Sőt, olyannyira nem vagyunk tudatosak, hogy ha a boroscímkére egy vidéki kúria képe kerül, máris azt feltételezzük, hogy prémium minőségű termékről van szó, és egyben az adott termékkategória legdrágább termékének is tartjuk.

A felmérés során a bor minőségével kapcsolatban is további furcsaságok vetődtek fel. A borkóstolásban résztvevők huszonöt százaléka úgy gondolta, hogy magasabb minőségű az a bor, amit dugóval láttak el csavaros kupak helyett, sőt, a válaszadók azt is mondták, hogy akár negyven százalékkal többet fizetnének olyan borért, amit nehezebb, vastagabb falú palackba töltöttek.

Az Oxfordi Egyetem vizsgálatának vaktesztjében végül az egyik kereskedelmi lánc szupermarketében vásárolt, nagyjából 2800 forintos bor győzte le a körülbelül 15 ezer forintos versenytársát.

Az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy nem mindig azt kapja az ember, amit vár a pénzéért egy bortól, holott a vásárlók gyakran az adott termék ára alapján próbálják behatárolni annak minőségét.

(Forrás: Food & Wine, fotó: Getty Images)

pincészet | oxfordi egyetem | vizsgálat | bor | pince | kutatás

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom