A Bortársaság mint minden hónapban, októberben is összeállította ajánlását a szezon legjobb boraiból, melyek között ezúttal csupa olyan tétel kapott helyet, amely értékes hagyományokhoz, családi örökségekhez köthető. Az italokban megjelennek a sváb hagyományok, az öregtőkésítés és a tradíciókhoz való kötődés is.
1. Kárásztelek: Carassia Blanc de Blancs Brut
A szilágysági-dombvidéken található Kárásztelek pincészet huszonkét hektáros területen termel pinot noirt, chardonnayt és pinot blanc-t, amelyekből tradicionális pezsgő mellett borok és asti gyöngyözők is készülnek. A Carassia Blanc de Blancs Brut száz százalék chardonnay pezsgőjének minden mozzanata szürettől a palackozásig házon belül történik. A húsz hónapos seprőn érlelés miatt ízei érettek, megjelenik benne az őszibarack, a kalács és az akácvirág is, míg illatában leginkább az alma jegyei lelhetők fel.
A krémes habzású, lágy textúrájú pezsgő előző évjárata a pezsgővilágbajnokság egyik győztese lett.
2. Heimann: Merlot 2019
A sváb hagyományok, a válogatott szőlő és a magyar hordós érlelés jellemzi a szekszárdi Heimann pincészetet, amelynek családi birtokán igazi kincsek születnek. A Merlot 2019 is éppen ilyen, hiszen többszöri szüret előzte meg a tizennyolc hónapos érlelési időt.
A gondos odafigyelésnek köszönhetően egy feketecseresznyés-málnás ízvilágú vörösbor került a palackokba,
amit méltán választott a Bortársaság az október hónap egyik borának.
3. Balassa: Nyulászó Furmint 2021
A Tokajban működő Balassa pincészetet a német precizitás jellemzi, a sokgenerációs nagybirtok pedig többféle stílusban megcsillogtatja borkészítési tudását a csontszáraztól a sűrű édesig. A Nyulászó Furmint 2021 1938-ban telepített furminttőkéi a Mádi-medence legdélebbi dűlőjén,
fantasztikus talajban növekednek, hogy tökéletes alapanyaggal szolgálhassanak az italnak.
A száraz, neutrális ízű bor spontán erjedést követően további hét hónapon át érett hordóban, hogy elnyerje végleges ízvilágát.
4. Sauska: Syrah 2018
A vulkanikus területeken gazdálkodó Sauska pincészetben, mint mindig, most is minden a tervek szerint készül és igazi kuriózumoknak is teret ad. A francia syrah szőlőfajta legmegbecsültebb hazája a Rohne-völgy és minden jel szerint Villány, hiszen a SAUSKA 2018-as Syrah-ja elképesztően illik a termőhely eredeti karakteréhez.
A bor már kitöltve elvarázsolja az érzékszerveket,
hiszen színe mély, már-már feketébe hajlik, illata fantasztikusan fűszeres, tökéletesen kivehető belőle a rozmaring és a levendula aromája, míg kóstolva csiszolt tannint és harmonikus, kerek utózít érezhetünk. Kihagyhatatlan eleme egy elképesztő őszi borkóstolónak.
5. Ruppert: A Nyúl 2021
A villányi borvidéken, a diósviszlói hegyen működő családi pincészetben minden bor fiatal telepítésű szőlőtőkék terméséből készül. A Ruppert borokat így tiszta ízek, magas minőség és természetközeliség jellemzi.
Különösen friss, üde ízvilág jellemzi a Nyúl palackjait, amelyek a 2021-es évjáratot emelik egy gazdag, zamatos szintre.
Az olaszrizling tisztasága és a királyleányka gyömölcsössége tökéletesen találkozik minden egyes kortyban,
miközben varázslatos krémessége szabályosan körülöleli az ízlelőbimbókat. Az élénk savakkal rendelkező bor nélkül annyira káprázatos, hogy a Bortársaság októberi összeállítása elképzelhetetlen lett volna nélküle.
+1. A legújabb Roadster magazin!
A Roadster #9 lapszámát is megtalálod a Bortársaságban, kérd a legfinomabb borok mellé, hogy a poharad mellett tele legyél fantasztikus történetekkel is!
bor | kárásztelek | heimann | balassa | bortársaság | borajánló
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!