Gyorsított eljárásban vették fel a veszélyeztetett örökségek listájára ezt az ukrajnai ételt

Az UNESCO veszélyeztetett szellemi örökséggé nyilvánította az ukrajnai borscs, vagyis a céklából és burgonyából készült leves főzését arra hivatkozva, hogy a háború fenyegeti ezt a gyakorlatot. Ez pedig újabb okot adott a szócsatára az ukrán és orosz miniszterek között.

Bár Ukrajna nemzeti ételének tekinti a borscsot, valójában az eredete vitatott, miután Oroszországban és más szláv országokban is széles körben fogyasztják. Keleti szomszédunk 2020-ban kérte, hogy vegyék fel az étel főzési kultúráját a veszélyeztetett kulturális örökségek listájára, és a döntést eredetileg 2023-ban született volna meg, azonban a szervezet felgyorsította a folyamatot a háború negatív hatásainak okán. Mint írják,

a fegyveres konfliktus miatt a zöldségtermesztést és a főzést egyaránt nehezebb kivitelezni.

Míg Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter azt mondta, „a borscsért folytatott háborúban a győzelem a miénk!", az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova azt írta a Telegramon: "a borscsunknak nincs szüksége védelemre, hanem azonnal és teljes mértékben el kell pusztítani a tányérról."

A borscs nemcsak melegen, de hidegen is fogyasztható, és kellemesen hűsítő fogás lehet. Ha pedig már a leveseknél tartunk, ez a tipikus vasárnapi étel hétszeresen is támogatja az egészségünket.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

 

 

borscs | unesco | oroszország | leves | kulturális örökség | ukrajna

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom