Mennyit borravalót illik adni az egyes európai országokban? Segítünk.
A borravaló kérdése az egyik legmegosztóbb téma az utazók körében. Van, aki túl sokat ad, más túl keveset, és vannak olyanok is, akik egyáltalán nem számolnak ezzel a kiadással sem étteremben, sem bárban, sem pedig taxiban.
Körbenéztünk Európában, mik az általános vélekedések a borravaló mértékéről.
A YouGov nevű közvélemény-kutató cég hat európai uniós tagállamban és az Egyesült Királyságban kérdezte meg a helyi lakosokat, hogy mennyi borravalót adnak általánosságban.
Ez alapján pedig felállítható egy egyszerű ökölszabály.
Az Egyesült Királyságban, Németországban, Dániában és Svédországban a borravaló mértéke tíz százalék körül mozog. A franciák, az olaszok és a spanyolok ennél jóval kevesebbet, csak öt százalékos többletet hagynak a szolgáltatónál. Megjegyezzük, mindez meglehetősen alacsony az amerikaiakhoz képest, akik általában húsz százalékos borravalót adnak.
A németek vezetik listát a borravalók mértékét és gyakoriságát tekintve. Ők éttermekben, fodrászatban, kocsmában, bárban, taxikban, kávézókban és szállodákban, azaz alapvetően minden szolgáltatónál hagynak nagy valószínűséggel borravalót.
(Forrás: Timeout, fotó: Getty)
szálloda | taxi | borravaló | szabály | utazás | bár
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!