Egy kérlelhetetlen üzletasszony tette naggyá a világ egyik legismertebb pezsgőházát

A Bollinger a világ egyik legismertebb pezsgőháza, többek között arról is híres, hogy napjainkban is tölgyfahordóban végzik a pezsgők első erjesztését. Története hosszú időkre nyúlik vissza, fennállásának közel két évszázada pedig számos kihívást tartogatott.

Az első száz év

A Bollinger pezsgőház százkilencven éves történelme Athanase de Villermont-tal, egy francia arisztokrata család legfiatalabb tagjával vette kezdetét. Athanase katonaként szolgált, ám a sors más utat jelölt ki számára akkor, amikor egy kiterjedt birtokot örökölt családjától Aÿ területén.

A fiatal férfi azonnal meglátta a lehetőséget a pezsgőgyártásban, ám arisztokrata származása miatt nem vehetett részt a kereskedelemben. Ekkor ismerkedett meg Joseph Bollingerrel és Paul Renaudinnal. Míg előbbi a nemzetközi pezsgőkereskedelem szakértője volt, addig utóbbi egy helyi pezsgőfanatikus volt, akit teljesen elbűvölt a bor világa.

A Renaudin-Bollinger & Cie vállalkozást 1829. február 6-án alapították, a feladatmegosztás pedig egyértelmű volt: Joseph gondoskodott az értékesítésről, Paul pedig a pincéről. Később az üzleti kötelék még szorosabbá vált. Joseph Bollinger 1837-ben vette feleségül Louise-Charlotte-ot, Athanase lányát, így a családok már nem csak üzleti értelemben tartoztak eggyé. Idővel fiuk, Joseph, majd Georges vette át az üzletet.

A filoxéraválságtól kezdve a világháborúig a Bollinger pincészetnek számos kihívással kellett szembenéznie, ám mindig rá tudtak cáfolni a környezetre, és minden nehézség ellenére még növekedni is tudtak.

Jelentősen bővítették szőlőültetvényeiket, hírnevük pedig nemzetközi léptékű lett. 1920-ban a pincészet élére a mindösszesen huszonnégy éves Jacques Bollinger került, aki mögé a teljes család felsorakozott, hogy segítséget nyújtsanak neki a vállalat irányításában. Ez tette lehetővé, hogy a gazdasági világválság és a második világháború éveiben is talpon maradhassanak. Lokálpatrióta is volt ugyanakkor, Jacques később Aÿ polgármestereként kötelezte el magát a település védelme és fejlődése mellett.

Üzletasszony és stratéga a Bollinger-ház élén

Amikor a skót Elizabeth Bollinger 1923-ban feleségül ment Jacques-hoz, szívét-lelkét a Bollinger-ház fejlődésének szentelte. A nő csupán negyvenkét éves volt, amikor a háborúban elvesztette férjét.

Habozás nélkül átvette a stafétát, hogy aztán az első években Madame Jacques-ként, később pedig Madame Bollingerként váljon ismertté.

Elilzabeth-et bájos, vidám, humoros nőnek írják le, aki emellett félelmetesen jó stratéga volt. Ízig-vérig üzletasszony, kérlelhetetlen perfekcionista, aki mindig a maximumot várta el másoktól és saját magától is. Nem volt azonban földhözragadt: mindig készen állt az újításokra.

Madame Bollinger stratégiai gondolkodása az öröklésben is visszaköszönt: azokat a családtagokat gyűjtötte maga köré, akikben látta a potenciált a nagy múltú pincészet továbbvitelére. Unokahúga férjéből, Claude d’Hautefeuille-ből 1950-ben igazgató lett, aki ambiciózus modernizációs programot indított. 1971-ben nevezte ki elnöknek, tőle vette át Madame Bollinger unokaöccse, Christian Bizot 1978-ban a vállalat vezetését. Christian, Lily nénihez hasonlóan imádott utazni, mozgatni a vállalatot, benne lenni a vérkeringésben: sommelier-kkel, éttermi tulajdonosokkal és borkereskedőkkel találkozott, hogy népszerűsítse a pezsgőház italait.

1994-ben az alapító, Joseph Bollinger dédunokája lett a Bollinger-ház vezetője, 2008-ban pedig megtörtént az, amire soha nem volt korábban példa:

olyan elnök kezébe adták a pincészet jövőjét, aki nem volt családtag.

A választásuk a Champagne régióból származó Jérôme Philiponra esett, aki lenyűgöző karrierrel büszkélkedhet. A Bollinger család támogatásával Philipon tovább vitte elődje modernizációs és beruházási programját, ugyanakkor megfogadta azt is, hogy a következő kétszáz évre is megőrzi a ház hagyományait.

Ez is érdekelhet:

A pezsgő hazája rabul ejti a szíveket

Minden szempontból tökéletes választás, ha már a jövő évi gasztrokörúttal egybekötött vakációnkat tervezzük.

(Fotók: Getty Images)

bollinger | pezsgőház | pezsgő | gasztrotörténelem | pincészet | gasztronómia

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom