Bíró Lajos pedig az Akadémia új díját, az Életmű-díjat vehette át.
Október 21-én tartották a Bocuse d’Or magyar döntőjét a Hungexpón.
Négy szakács szállt ringbe az első helyért, gyönyörű versenyzésnek lehettünk tanúi.
A versenyzőknek a szokott módon két ételt kellett készíteniük, egy hal- és egy húsételt.
A halétel kötelező alapanyaga a balatoni sudár ponty volt, amelyből éttermi stílusú tányért kellett készíteni, melyet két szervizben várt el a zsűri. A haltányér kötelező elemeként a bezdáni pirospaprika is használni kellett.
A hústéma kötelező alapanyagaként a mangalica szerepelt, a teljes állat bármely részét fel lehetett használni. További kötelező elem volt a tarja és a nyelv is. A hústémában legalább három különböző köretnek és legalább egy mártásnak kellett feltűnnie. A csapatok reggel egy meglepetés alapanyagot is kaptak, mégpedig a snidlinget.
A döntőben négy kiváló szakács versenyzett. Az első boxban Huszár Tibor, a nyírbátori Kakukk Étterem kreatív séfje foglalt helyet. A másodikban Kelemen Roland, a múltkori hazai döntő második helyezettje, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol séfje szorgoskodott. A harmadikban a későbbi győztes Dalnoki Bence, míg a negyedikben Adamek Balázs, a székesfehérvári Diófa Étterem konyhafőnöke dolgozott.
Helyezések és díjak:
- A legjobb csapat díja: Dalnoki Bence és Nyikos Patrik
- A médiazsűri különdíja: Dalnoki Bence
- A legjobb commis: Fodor Noel
- Életmű-díj (új díj, ezentúl minden magyar döntő alkalmával kiosztják): Bíró Lajos
- Harmadik helyezett: Adamek Balázs és Kocsis Marcell
- Negyedik helyezett: Kelemen Roland és Fodor Noel
- Ötödik helyezett: Dalnoki Bence és Nyikos Patrik
Dalnoki Bence a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, aki tanulóéveit rögtön Szulló Szabina és Széll Tamás csapatában kezdte meg. Elmondása szerint mindent tőlük tanult. Bocuse d'Or-on még nem indult, ám 2019-ben ő képviselte hazánkat a Calgaryban megrendezett Chaîne des Rôtisseurs versenyen.
A Hungexpo vadonatúj rendezvénytermében megrendezett versenyen a szakma kiválóságai foglaltak helyet a zsűriben. A kóstolózsűri tagjai Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Bíró Lajos, Erdei János, Tiago Sabarigo, Rácz Jenő, Sárközi Ákos, Barna Ádám és Jahni László voltak.
A konyhai zsűriben Széll Tamás, Lutz Lajos, Vajna Tamás, Nyíri Szása, Segal Viktor és Harmath Csaba kapott helyet.
A kiváló hangulatról ezúttal is Jókuti András és Gianni Annoni gondoskodott. A nyertes számára nagyon komoly munka kezdődik, hiszen a Magyarországon megrendezendő európai válogatóig már csak néhány hónap van hátra. Találkozunk március 22-én!
(Fotók: Fekete Antonio/Magyar Bocuse d'Or Akadémia – ételek, Valuska Gábor – verseny)
hungexpo | dalnoki bence | helyezések | Bocuse d'Or | szakácsverseny | bíró lajos
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!