Három hét van hátra a Sirha Budapest kezdetéig, és a keretein belül a Bocuse d’Or európai válogatójáig. Az esemény kiemelt szereplői szerdán egy nemzetközi sajtótájékoztatón beszéltek a március végén megvalósuló rendezvénysorozatról.
"Nagyon hosszan lehetne sorolni a turisztikai hatásokat, de egy biztos: 2016-ban háromezer látogató érkezett hozzánk a magyar piac számára meghatározó országokból, ha csak őket nézzük, már az is jelentős rövidtávú hatás. Most, a turizmus újra indulásával kialakult egy verseny az országok között, hogy ki kerül inkább az utazni vágyók figyelmébe.Egy európai döntő nagy lehetőség, hogy ebben a versenyben országunk reflektorfényt kapjon. A március végi Bocuse d’Or Europe a nemzetközi turisztikai érdeklődők figyelmét Magyarországra irányítja" – Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség Vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón így foglalta össze a hazai rendezés turisztikai következményeit.
Hozzátette, hogy bár a fő fókusz a versenyző csapaton van, az is nagyon fontos, hogy a verseny lehetőséget ad a jövő generációja számára is.
"A pandémia alatt sok tanuló, pályakezdő elgondolkozott, hogy biztosan a turisztika vagy a vendéglátás a jó irány. Egy ilyen verseny visszaadja a rangját a szakmának. Ha csak az a kétszáz tanuló, aki ott lesz, megőrzi a hitét, akkor már nyertünk."
Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke elsősorban a 2016-os verseny hosszútávú következményeit ismertette.
"2016 után ’divatba’ jött a gasztronómia, rengeteg főzőműsor jelent meg a televízióban, nagyon sokat erősödött a vidék is. Reméljük, előbb-utóbb ezt a Michelin is felfedezi, és a magyar vidéken is lesz Michelin Guide. 2016 egészen váratlan eredményeket hozott, egyre több olyan visszajelzést kaptunk, hogy a Magyarországra látogatók csak az éttermi foglalásaik visszaigazolás után vásároltak repülőjegyet. Ez azelőtt elképzelhetetlen volt. A 2016-os verseny nagyon összekovácsolta a szakmát. Számunkra mi sem jobb pozitív visszajelzés, mint hogy hat év után ismét mi rendezhetjük a versenyt. Nagyon büszkék lehetünk arra, hogy hol tartunk, büszkék lehetünk a hagyományainkra, a gasztronómiánkra, az alapanyagokra. Reméljük, egyre több magyar séf számára lesz küldetés, hogy a magyar gasztronómia szépségeit ne csak a külföldieknek, hanem a hazaiaknak is be tudják mutatni” – mondta.
Dalnoki Bence, a magyar Bocuse-csapat versenyzője így beszélt a csapatról és a felkészülésről:
"Nagyon szeretem a magyar ételeket, a magyar ízeket, és nekem is az a küldetésem, hogy magyar ízekkel törjek be Európa élvonalába. Eddigi pályám nagy része Szulló Szabina és Széll Tamás csapatában telt. Patrikkal, a commis-nkkal is van közös múltunk, korábban dolgoztunk együtt a Stand étteremben is. Mindenképpen magabiztosabbá teszi a felkészülésünket, hogy mindnyájan szinte fél szavakból is értjük egymást, nagyon hasonlóan gondolkozunk és nagyon egy a célunk.
Most, hogy rákanyarodtunk a márciusra, heti hat napot a felkészülésre fordítunk. Vannak napok, amelyeket az előkészítéssel töltünk, és vannak napok, amelyeken időre készítjük el a versenyételeket."
Florent Suplisson, a GL Event gasztronómiai rendezvények igazgatója így nyilatkozott a visszatérésről:
"Március 23-án és 24-én meg fogjuk látni, hogy milyen fontos kapcsolatok jöttek létre 2016-ban Magyarországon. Széll Tamás akkori győzelme tulajdonképpen a magyar gasztronómia alapító okirata volt. Azóta sok minden történt Magyarországon, jelentős szimbolikája van annak, hogy visszajövünk. Ezt a fejlődést szerettük volna lekövetni, meg akartuk nézni, mi történik most Budapesten, milyen nyomait látjuk a 2016-os események. Idén tizennyolc országot fogunk fogadni, két új ország is megjelent: Lettország és Szlovákia, akik új tagjai lesznek ennek a nagy családnak. Az orosz csapat a kialakult helyzetre való tekintettel nem vesz részt, az ukrán csapattal folyamatosan próbálunk egyeztetni, hogy itt lehessenek Budapesten március végén.”
Joseph Viola, a Bocuse d'Or Europe 2022 Nemzetközi Szervezőbizottság alelnöke a magyar gasztronómia megújulásról mondott pár gondolatot.
"2006-ban jártam először Budapesten, amikor láttam ugyan, hogy van magyar gasztronómia, de hiányzott belőle az innováció. 2016-ban már egy egészen más Budapestet, más gasztronómiát, más vendéglátást, idegenforgalmat láttam. Hatalmas bravó minden szereplőnek, aki részt vesz ebben a megújulásban. Külön öröm, hogy a versenytémákban ismét a magyar gasztronómia DNS-e szerepel, hiszen nagyon fontos, hogy egy-egy verseny alkalmával megtapasztaljuk az adott ország gasztronómiájának esszenciáját."
Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója így foglalta össze a Hungexpo és a Bocuse d’Or közös történetét:
"A Magyar Bocuse d’Or Akadémia működése a kezdetektől összeforr a Hungexpóval. Mi is támogatjuk a magyar gasztronómia megújulását, a fiatalok lehetőségeit és a hazai alapanyagok térnyerését. Azt gondolom, ez példaértékű együttműködés.
Mindenki nagyon kíváncsi volt, hogy 2016 mit adott a magyar gasztronómiának, és mindenki kíváncsi arra is, hogy hova fejlődött ez 2022-re.
A Hungexpo a pandémiás időszak alatt nem aludt, hanem hatalmas fejlesztések valósultak meg. A teljes kongresszusi és kiállításközpont megújult, a március végi esemény már ebben a megújult, világszínvonalú környezetben valósulhat meg."
Thierry Guillon-Verne, a Metro Magyarország vezérigazgatója így fogalmazott:
"Az elmúlt évek hányattatásai után mára kikristályosodtak a vendéglátóipar új normái és kihívásai, mi a METRO-nál pedig készen állunk, hogy ebben az új korszakban is minden szakértelmünkkel támogassuk és maximálisan kiszolgáljuk profi partnereinket. Az év legrangosabb élelmiszeripari és vendéglátó szakkiállításán, a SIRHA Budapesten bemutatjuk azokat a sikeres megoldásainkat, termékeinket és szolgáltatásainkat, amelyekkel segítjük a vendéglátóipar fenntartható fejlődését. Érdeklődő látogatóink olyan szakmai kérdésekre is választ kaphatnak, mint a munkaerőhiány kiküszöbölése, a fiatalokkal való kapcsolattartás, a képzési lehetőségek, a biztonságos ételek biztosítása vagy akár a Bocuse d’Or alapanyagok használata."
Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője kiemelte:
"A magyar gasztronómiát, hagyományainkat, borvidékeink szépségét helyezi a középpontba a Hungarian Wine Summit is. A száz fő beutaztatásán alapuló nemzetközi szakmai rendezvényünk célja, hogy a magyar bor kiemelt exportpiacairól meghívott szakértőkkel; véleményvezérekkel, beszerzőkkel, Master of Wine-okkal, szakújságírókkal megismertessük a magyar borok és borvidékek sokszínűségét. Az ötnapos rendezvényhez a hazai és nemzetközi közönség a SIRHA-n csatlakozhat, ahol több mint nyolcvan hazai borásznak biztosítunk bemutatkozási lehetőséget. Emellett tokaji bor- és pezsgőbárral, a magyar borexport számára fontos szőlőfajtákat és borstílusokat bemutató mesterkurzusokkal várjuk a szakmai közönséget. Igazi kuriózumnak számít, hogy ennyi, a magyar borokat és gasztronómiát szerető és értő szakember egyszerre lesz jelen egy helyszínen".
Arról, hogy pontosan milyen lesz a budapesti verseny, itt írtunk részletesen.
Hamvas Zoltán | európai döntő | szulló szabina | dalnoki bence | széll tamás | magyar bocuse d’or akadémia
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!