A világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyének világdöntőjét szeptember 26–27-én rendezik meg Lyonban a SIRHA keretein belül. Veres István és a magyar csapat – elnök: Hamvas Zoltán, coach: Széll Tamás, commis: Molnár Bence – a második napon versenyez majd.
Ilyen hosszúra nyúlt felkészülés még sosem fordult elő a Bocuse d’Or több mint három évtizedes történetében. A szinte zárt kapuk mögött, tavaly októberben megrendezett tallinni európai válogató után a lyoni világdöntőt többször is elnapolták, így most kivételesen nem január, hanem szeptember végén derül ki, melyik csapat lesz a legjobb idén.
A Bocuse d’Or verseny híres arról, hogy teljesen szinkronban van a világban zajló eseményekkel és az aktuális kulináris trendekkel, így nem meglepő, hogy a járványhelyzet a versenyszabályzatban is különös, eddig sosem látott megoldásokat szült.
A legnagyobb változás kétségkívül az, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kell készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag a paradicsom.
A Bocuse d’Or versenyeken mindig az egyik legizgalmasabb és leglátványosabb tényező az a tál, amelyen a csapatok a hústémát prezentálják. Ezeknek a tálaknak a megtervezése és kivitelezése ugyanúgy hónapokig tart, mint maga a felkészülés, és ezek a tálak rendszerint híven tükrözik az adott séf dizájnról alkotott véleményét.
Az idei versenyen azonban ez nem így lesz. A Bocuse d’Or történetében először egyforma tálat kapnak a csapatok, tehát mindenkinek ugyanolyan tálon kell majd bemutatni a hústémát. A tál kiegészül majd egy fémedénnyel, ebben majd egy ragut kell tálalni. Ez lesz a hús harmadik köreteleme, amelynek zöldségekből és magvakból kell készülnie.
Az elmúlt több mint egy év rengeteg változást hozott a vendéglátással foglalkozó szakemberek életébe, ami azt is magában foglalja, hogy soha nem látott méretű, a szolidaritáson alapuló kezdeményezések láttak napvilágot. A Bocuse d’Or idén ezt is díjazza, így jött létre a Bocuse d’Or Social Commitment Award. A díjat az a csapat kapja majd, amely a legelkötelezettebbnek találtatik majd az olyan témákban, mint az élelmiszersegély, élelemosztás, a pazarlás elleni küzdelem, a fenntartható termesztés vagy az oktatás.
A Bocuse d'Or versenyeken a végső pontszámok tekintetében mindig fontos szerepet kap a fenntartható gondolkodás, a pazarlás redukálása.
Ez idén sem lesz másképp, sőt, a 2021-es lyoni döntőn a fenntarthatósági szempontok még nagyobb szerepet kapnak. Az elviteles ételek csomagolásával kapcsolatban elvárás, hogy azok újrahasznosíthatók legyenek.
Ezenkívül pedig a konyhai zsűri idén a szelektív hulladékgyűjtés mellett a fel nem használt nyersanyagok mennyiségére is nagy figyelmet fordít.
Sajnos a járvány néhány csapat versenyzését lehetetlenné tette, így történt néhány visszalépés, és a döntőben összesen huszonkét ország vesz részt. A magyar csapat szeptember 27-én, a második napon versenyezik majd, aznap a tizedik rajtolóként. A start 9:57-kor lesz, az elviteles témával 14:52-re, a hústállal pedig 15:27-re kell majd készen lenni.
A Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook- és Instagram-oldalán folyamatosan frissítik a versennyel kapcsolatos híreket, és tudósítanak a magyar csapat szerepléséről.
Mivel a világdöntőt több mint fél évvel a szokott időpont után tartják, közben a Magyar Bocuse d’Or Akadémia gőzerővel készül a következő versenyre, és október 21-én már le is bonyolítja a magyar döntőt. A magyar döntőn Adamek Balázs, Dalnoki Bence, Huszár Tibor, Kelemen Roland és Veres István méri össze tudását. A tét óriási, hiszen a nyertes képviselheti hazánkat a 2022. márciusi európai válogatón, amelynek szenzációs módon 2016 után ismét Budapest ad majd otthont.
(Fotók: Getty Images)
széll tamás | döntő | magyar csapat | világ | nemzetközi | Hamvas Zoltán
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!