Szép eredmény Veres Istvánéktól!
A világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyének világdöntőjét szeptember 26–27-én rendezték Lyonban a SIRHA keretein belül. Veres István és a magyar csapat – elnök: Hamvas Zoltán, coach: Széll Tamás, commis: Molnár Bence – a második napon versenyzett,
és végül huszonegy csapatból tizenegyedikként zárt.
A legjobb hústál Izlandé lett, a legjobb elviteles ételsor díját Svédország kapta, a legjobb commis Svájcból került ki. Az idén debütáló társadalmi felelősségvállalás különdíját Kolumbia viheti haza, a bronzérem Norvégiába, az ezüst Dániába került.
A 2021-es Bocuse d'Or győztese Franciaország lett.
A Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook-oldalán olvasható információk szerint a magyar csapat hústémájának elemei az alábbiak voltak:
- Brezírozott marhastefánia
- Kétféle vegán burgonyaköret: konfitált burgonya hagymadzsemmel, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel
- Ropogós burgonyapuffancs burgonyapürével
- Zöldség friccasse
- Brokkoli és sült cékla saláta tormával és almával
A Bocuse d’Or verseny híres arról, hogy teljesen szinkronban van a világban zajló eseményekkel és az aktuális kulináris trendekkel, így nem meglepő, hogy a járványhelyzet a versenyszabályzatban is különös, eddig sosem látott megoldásokat szült.
A legnagyobb változás kétségkívül az volt, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag a paradicsom.
A Bocuse d’Or versenyeken mindig az egyik legizgalmasabb és leglátványosabb tényező az a tál, amelyen a csapatok a hústémát prezentálják. Ezeknek a tálaknak a megtervezése és kivitelezése ugyanúgy hónapokig tart, mint maga a felkészülés, és ezek a tálak rendszerint híven tükrözik az adott séf dizájnról alkotott véleményét.
Az idei versenyen azonban ez nem így volt.
A Bocuse d’Or történetében először egyforma tálat kaptak a csapatok, tehát mindenkinek ugyanolyan tálon kellett bemutatni a hústémát. A tál kiegészült egy fémedénnyel, ebben egy ragut tálaltak. Ez a hús harmadik köreteleme, amelynek zöldségekből és magvakból kellett készülnie.
A Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook- és Instagram-oldalán további információk olvashatóak a döntőről.
(Fotók: Getty Images, Magyar Bocuse d’Or Akadémia)
verseny | magyar csapat | Lyon | franciaország | 2021 | Bocuse d'Or
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!