Fantasztikus eredményt ért el a magyar csapat a világ legfontosabb szakácsversenyén

Ez igen!

Harmadikak lettek a mieink, ilyet eddig még soha nem értek el a magyarok a Bocuse d'Or történetében!

A társadalmi felelősségvállalás díját Mexikó nyerte, a legjobb commis (kukta) címet Norvégia vihette haza. A legjobb haltál a svédeké, a legjobb tányértémát a franciák készítették. A gyerekzsűri kedvence Japán volt.

A dobogó harmadik fokára a magyar csapat állhatott, a második Norvégia lett, a Bocuse d'Or győztese pedig Dánia!

Mint ismert, január 22-én és 23-án huszonnégy ország részvételével rendezték meg Franciországban a patinás Bocuse d’Or Grand Finalt a Sirha Lyon keretein belül.

A világ legfontosabb szakácsversenyén a magyar csapatban Dalnoki Bence séf, Széll Tamás coach és Nyikos Patrik commis indult.

 

A konyhai zsűriben olyan világklasszisok szerepeltek, mint Alexandre Couillon**, Enrico Crippa***, Alexandre Mazzia*** és Stéphanie Le Quellec**, hogy csak a két-, illetve háromcsillagos szakembereket említsük. A zsűri tiszteletbeli elnöke Dominique Crenn volt, a San Franciscó-i három Michelin-csillagos Atelier Crenn séfje.

(Fotók: Fekete Antonio)

– Hatalmas mérföldkő ez nemcsak a magyar Bocuse d’Or versenyzés, de az egész magyar gasztronómia történetében. Sok-sok év tapasztalat, rengeteg munka, áldozat és összefogás van emögött ez eredmény mögött. Ez a bronz szobor újabb bizonyíték, hogy Magyarországnak ott van a helye a világ gasztrotérképén – mondta Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, aki a kóstólózsűriben szerepelt.

 A versenyen a szokott módon két ételt kellett elkészíteni. A hústál kötelező alapanyagai az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab kagyló volt, a tányértéma pedig formabontó módon egy három fogásos gyerekmenü volt, amelynek a kötelezően felhasználandó alapanyagai a sütőtök és a tojás voltak.

„Hatalmas boldogság, nem is találom a szavakat. Nagyon szerettünk volna a dobogóra kerülni, rengeteget dolgoztunk érte, hihetetlen öröm, hogy a bronz szobrot tarthatjuk a kezünkben, biztosan eltart egy ideig, hogy hozzászokjunk!” – árulta el Dalnoki Bence, a győztes csapat séfje.

A magyar csapat menüje a következő ételekből állt:

„Etesd a gyerekeket” téma:

  • Szeresd a zöldségeket!
  • Hűvös sütőtök leves, sütőtökkel töltött roppanós uborka és petrezselyem
  • Zabtejszín & grill olajban marinált zöldborsó

Ropogós sütőtök „Halloween”

  • Serpenyőben sült tojás flan, gombákkal és hagymával, savanyított sütőtök, citromos kakukkfű & krémes tojássárgája
  • Érlelt lágyan füstölt magyar sajt szósz, sütőtökkel és tökmagolajjal

Mindennap egy alma a doktort távol tartja!

  • Vaníliás joghurt mousse sütőtökkel, almával, málnával töltve és sütőtökös piskóta
  • Ropogós „föld” robbanó cukorkával, csokoládéval, mogyoró & citromos verbéna

Ördöghal, Szent Jakab kagyló & Fekete kagyló

  • Ördöghal „Budapest” lágyan füstölt Jakab kagylóval, fekete alga, citrom & kovászolt kenyér kruton
  • Savanyított gyökérzöldség „rózsa”, burgonyapüré, medvehagyma termés, friss zöldfűszerek & érlelt sajt
  • Sóban sült cékla lassan sült hagymával töltve, Tokaji must ecet zselével, feketebors & kakukkfű
  • Ropogós csicsóka chips
  • „Magyar lakoma”
  • Szezonális magyar zöldségek az erdőből és mezőről
  • Feketekagyló tortellini, bükkfán füstölt fűszerpaprikával
  • Feketekagyló szósz, zsenge torma & turbolya

Szósz

  • Barnított vajban sült ördöghal szósz & Tokaji pezsgővel és Tokaji must ecet „kaviárral”

Közel egy évvel ezelőtt hatalmas sikert ért el a magyar csapat a Bocuse d'Or európai döntőjében, melyet Budapesten rendeztek.

(Forrás: Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook-oldala, fotók: Getty Images, Magyar Bocuse d’Or Akadémia)

magyar bocuse d’or akadémia | magyar csapat | sirha | Lyon | Bocuse d'Or | szakácsverseny

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom