Legalább húszféle jótékony hatása van, mégis alig fogyasztjuk ezt a fantasztikus gyümölcsöt

Az ősz egyik legcsodálatosabb gyümölcse a birsalma, amelyet méltatlanul ritkán fogyasztunk, akkor is általában a népszerű birsalmasajt készül belőle, holott ennél jóval változatosabban felhasználható. Összeállításunkban a klasszikus édesség mellett kompótot, egy fűszeres-mézes receptet és egy főételt mutatunk, emellett pedig bebizonyítjuk, hogy köretnek is zseniális lehet.

Érdemes kihasználni a szezont és alaposan betárazni belőle, ugyanis legalább húszféle módon támogatja az egészségünket.

Tele van értékes vitaminokkal és ásványianyagokkal,

segíti az emésztést, erősíti a koncentrációt, emellett pedig többek között hozzájárulhat a vérnyomás optimalizálásához is.

Birsalmasajt

Hozzávalók:

  • Ahány kilogramm birsalma, annyi kilogramm cukor és annyi darab citrom

Elkészítése:

Első lépés: A birsalmákat megpucoljuk, kivágjuk a magházát és feldaraboljuk. Egy lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára főzzük.

Második lépés: A birsalmát leszűrjük, pürésítjük, majd a masszát visszahelyezzük a lábasba.

Harmadik lépés: Hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet, majd folyamatos keverés mellett besürítjük. Lehúzzuk a tűzről és félretesszük.

Negyedik lépés: Egy hosszúkás tálat vagy egy őzgerinc sütőformát frissen tartó fóliával kibéleljük, belekanalazzuk a masszát, elegyengetjük. Hűvös, száraz helyen pár napig pihentetjük, majd amikor úgy érezzük, hogy a teteje megszáradt, kiborítjuk a formából, lehúzzuk róla a fóliát és a másik felét is szárítjuk. Egy-két hét után fogyasztjuk, ez idő alatt naponta átfordítjuk, hogy egyik oldala se penészedjen be.

Birsalma kompót

Hozzávalók:

  • 2 kilogramm birsalma
  • 50 dekagramm cukor
  • 1 citrom leve
  • néhány darab csillagánizs
  • néhány rúd fahéj
  • 1,5 liter víz

Elkészítése:

Első lépés: A birsalmát megpucoljuk, eltávolítjuk a magházát és felszeleteljük.

Második lépés: Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, felöntjük a vízzel és lassan főzni kezdjük. Megkeverjük időnként, hogy a cukor egyenletesen felolvadjon.

Harmadik lépés: Amikor a víz felforrt, sterilizált üvegekbe merjük, légmentesen lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni vagy frissen fogyasztjuk.

Mézes sült birsalma

Hozzávalók:

  • 4-5 birsalma
  • csillagánizs
  • két-három evőkanál méz
  • egy csomag vaníliás cukor kis fahéjjal elkeverve

Elkészítése:

A birsalmát meghámozzuk, kivágjuk a magházát. Egy tepsit vajjal megkenünk, rásorakoztatjuk az almát, megszórjuk a fahéjas vaníliás cukorral, meglocsoljuk a mézzel és rárakjuk a csillagánizst. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a birsalma meg nem puhul.

Töltött birsalma

Hozzávalók:

  • 4 darab birsalma
  • 40 dekagramm darálthús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 nagy maréknyi mazsola
  • 1 doboz sűrített paradicsom
  • ízlés szerint chilipaprika, fahéj, szegfűbors, só, bors

Elkészítése:

Első lépés: Hámozzuk meg a birsalmát, szedjük ki a magházát és a gyümölcs húsából is vágjunk ki, hogy a kettévágott birsalma jól tölthető legyen.

Második lépés: A birsalmából kiszedett gyümölcshúst aprítsuk össze és tegyük egy tálba, majd félretesszük.

Harmadik lépés: Az apróra vágott vöröshagymát egy serpenyőben, kevés olajon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a húst, a fűszereket és a gyümölcshúst és pirítsuk össze. Öntsük hozzá a sűrített paradicsomot, nagyjából egy deci vizet, keverjük össze és forraljuk fel.

Negyedik lépés: A húsos masszát kanalazzuk a birsalmákba, sorakoztassuk egy tepsibe és 180 fokon süssük addig, amíg a birsalma meg nem puhul. Frissen fogyasszuk!

Birsalmaágyon sült süllő

Hozzávalók:

  • 4 darab birsalma
  • 2 darab süllő
  • só, bors
  • olívaolaj

Elkészítése:

Első lépés: A birsalmát megpucoljuk, kiszedjük a magházát és felszeleteljük.

Második lépés: A süllőt sózzuk, borsozzuk.

Harmadik lépés: Egy tepsit megkenünk olívaolajjal, ráhalmozzuk a birsalmaszeleteket, ráfektetjük a süllőket. Alufóliát teszünk a tepsire és 180 fokos sütőben 15 percig pároljuk, majd az alufóliát eltávolítva további 15 percig sütjük.

(Fotók: Getty)

nagy sztori | recept | őszi étel | birsalma

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom