Békebeli klasszikus sütikkel és fagyikkal hív hűsölni a budai Jardinette

Nincs abban semmi rendkívüli, ha arról szól egy hír, ki hogyan vészelte át a karantén alatti időszakot. Az már érdekesebb, ha arról hallunk, hogy egy étterem nemhogy hátrább vett a tempóból, hanem gázt adott. A budai Jardinette Kertvendéglő pont ilyen proaktív volt, és amint megnyithatott, máris egy komplett profil kiegészítéssel jelentkezett. 

A Jardinette családias étterem, ahol a tradicionális alapokat jó érzékkel keverik a trendivel. A Németvölgyi úton található étterem tulajdonosa, Kálmán Zoltán a Kés-Villa-Buda Gasztronómiai Egyesület ötletgazda-alapítója, aki a tagokkal a budai vendéglátás további népszerűsítését tűzte ki céljául. Vendéglője ugyanúgy megszenvedte a pandémia átkait, mint más éttermek, de talán kevésről mondható el az, hogy a passzívabb időszakot is aktívan töltötte.

Kálmán Zoltán – aki nemrég édesapjától vette át az éttermet – a nehéz hónapok alatt is kitartott csapata mellett, és szellemi munkával tartotta edzésben a gárdát. Így történt, hogy az étterem az olyannyira közkedvelt kertjének gesztenyefáit és jól ismert székeit felajánlotta örökbefogadásra, lehetőséget adva ezzel is, hogy a törzsvendégek kifejezzék hűségüket kedvenc helyük iránt. Ennek hozadékaként ma a vendégek saját székükbe ülhetnek, saját gesztenyefájuk alatt hűsölhetnek.

A befolyt összeg segített átvészelni a nehézségeket és engedte, hogy Zoltánék a jövőt tervezgessék, amelynek gyümölcse lett a nyitás után nem sokkal elindított sütiző és fagyizó.

Az eddigi ötfajta süteményből álló desszertpalettájukat tizenkettőre növelték, méghozzá olyan különlegességekkel, mint a Dédi csupa dió tortája, a Nagyi Sacherja vagy a Borított körtetorta. A receptek egy része valóban a Kálmán család kézzel írt receptesfüzetéből került elő – a legjobbkor. Klasszikus ízek, amelyek már az első falat után igazi békebeli hangulatba repítenek, mindezt szép, modern tálalásban.

"Otthon nagyon fontos volt az ételek szeretete, és mindig sokat főztünk. A nagymamáknak rendre megvoltak az emlékezetes és fantasztikus fogásaik. Anyai nagymamám, Edit a tortákról volt híres, ma is próbáljuk utánozni felejthetetlen ízű diótortáját, mely hosszúkás volt, háromemeletes, és mind a tészta, mind a krém dagadt a finom dióbéltől. Ugyancsak jól emlékszem a könnyű gyümölcsrizsre, amelyet anyai nagypapám rengeteg habbal szeretett, vagy a Londoni szeletre is. Iskola után gyakran náluk ebédeltem, a jó ebédek megalapozták kedélyemen kívül a kerek pocakomat is, amelynek méretét jó néhány év után tudtam csak jelentősen csökkenteni" – meséli az sütiző ötletének előzményeit Kálmán Zoltán.

Aztán jött a fagyi. A tervezésben Kálmán Zoltán tulajdonost egy barátja segítette, aki egy belvárosi étterem tulajdonosa, és aki az olasz séfjük által, kizárólag természetes alapanyagokból készített fagyi ötletével rukkolt elő. Tizenkét-tizennégy íz található meg egyszerre a pultban, köztük gluténmentes és vegán is. És ha a piemonte-i mogyoró vagy a pisztácia – melyet a szicíliai nap és az Etna tápanyagdús talaja érlelt tökéletesre – nem lenne elég ok arra, hogy ellátogassunk a Jardinette Fagyizóba, íme a touche: ha keddtől péntekig 15–17 óra között érkezünk a kertvendéglőbe, egy hamisítatlan Kaffekuchen élményben lehet részünk, ugyanis a sütik mellé ajándék espresso vagy cappuccino jár, akár koffeinmentes változatban is.

Ez is érdekelhet:

Öt speciális fagylalt, amit lehet, hogy még sosem kóstoltál

Van élet Bagamérin, az olasz fagylalton, a frozen yoghurton és a jégnyalókán túl is. Öt nemzet rendhagyó fagyijait mutatjuk most be.

családi | buda | kertvendéglő | sütemény | fagyi | jardinette

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom