Argentína Pesthidegkútra költözött – Ilyen a Barrio

Ugyan a dél-amerikai ihletésű Barrio már tavaly ősszel megnyitott, mégis kevesek radarján tűnt fel eddig. Pedig egy otthonos, kedves hely, amely testet-lelket jól lakató finomságokat kínál. Ráadásul a jó idő beköszöntével a teraszuk is meg fog nyitni.

Egy hely bezár, egy másik kinyit

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Barrio sosem nyitja meg kapuit, ha nem tör ki Vuhanban a koronavírus járvány. Éttermek rendszerint bezártak a vírus miatt, a Barrio tulajdonképpen mégis ezért nyithatott meg. Hogy is van ez?! Nos, a válasz egyszerű. A tulajdonos, Konrády Zoltán 2020 márciusáig teljesen boldog volt Október 6. utcában található amerikai stílusú steakhouse-ával, a KNRDY-val, és ha a világjárvány nem kényszeríti végleges bezárásra a helyet, minden bizonnyal sosem nyit meg mellette egy másik éttermet.

A KNRDY igazi szerelemprojekt volt az üzletember számára, aki szeretett volna egy olyan színvonalú steakhouse-t Budapestre, ami New York-ban is megállta volna a helyét. A küldetés sikerült is, meg nem is: a szakmai színvonalához nem férhetett kétség, a közönségsiker viszont elmaradt, a helyet ugyanis kevesen engedhették meg maguknak, főként Budapestre látogató tehetős turisták, illetve az itt forgató filmes stábok tagjai.

– Büszke vagyok, hogy olyan vendégeink voltak, mint Harrison Ford, Margot Robbie, Slash, vagy a Depeche Mode – mesélte Konrády Zoltán.

– Jennifer Lawrence hétszer járt nálunk. Ha valami rossz, akkor oda nem mész el hétszer, igaz?

A KNRDY bezárása érzékenyen érintette a tulajdonost, és nyilvánvalóan egy olyan űrt hagyott maga után, amit nem sikerült betemetni. Így aztán nem volt más választás: nyitni kellett egy új éttermet. Ugyan a pandémia elvitte már egy helyét, de Konrády Zoltán nem gondolta úgy, hogy meg kellene várnia a járvány végét. Egy olyan épületet vettek meg a II. kerület szélén, ahol tönkrement már pékség, cukrászda, barbecue étterem és pizzéria is, de Zoltán nem babonás és nem érdekli a múlt, csak a jövő. A jövőnek pedig most sülő hús és füstös faszén illata van.

A Barrióban ott van minden, amit korábban tanult az éttermek üzemeltetésről, ennek megfelelően a KNRDY-hoz képest a lokáció és a filozófia is változott. A helyszín nem a belváros – a turizmus még nem tért magához, most a hazai vendégkörnek kell főzni, az ötödik kerületben pedig nagyon drága a bérlés, így kiköltözött a kertvárosba, Pesthidegkútra, ami egy olyan helyszín, ahol a fizetőképes vendégkör adott. Továbbá ez a környék pedig nemhogy nem bővelkedik jó éttermekben, semmilyen hasonló jellegű étterem nincs errefelé, a legközelebbi talán a Pasarét Bisztró.

Így fest egy morcipan, azaz egy argentin hurka lepényben

Az étterem hangulata is lazább, mint a KNRDY-ban volt, az atmoszféra otthonos, laza, családias, a nagyvárosias bizniszfeelingnek nyoma sincs. A kozmopolita vájb viszont megmaradt: a személyzet tagjai között nem egy argentin és chilei akad, akikkel spanyolul vagy angolul is lehet beszélgetni, a vendégkör ugyan főként környékbeliekből kerül ki, de sok közöttük a külföldi.

A perui ihletésú ceviche a tulajdonos szerint "olyan, amilyennek lennie kell"

Dél-amerikai túrák nyomán

Konrády Zoltán nem csinál titkot abból, hogy a munka mellett szívesen szán időt a szenvedélyeire, szeret utazni, golfozni, a járványig minden év tavaszán igyekezett a helyszínen megnézni az Indian Wells Masters tenisztornát – 2020-ban is így tett és a pandémia miatt három hónapra kint is ragadt Kaliforniában nyár közepéig – a világ kultúráival történő ismerkedést pedig szívesen kezdi az adott nemzetek konyháinak vizsgálatával.

Egy kis tapas jól behűtött cavával

Zoltán a kilencvenes évek végén járt először Argentínában, azóta pedig többször megfordult Patagóniában, ahol a síelés és lovaglás mellett beleszeretett a parilla-kultúrába is. A baszk vonalat a hely séfje, a Bontxo tapasbár alapítója, Bóné Gábor hozza.

– Chile, Argentína és Peru személyes élmények miatt került be az étterem kínálatába – mondja Konrády Zoltán. – Chilei ételünk jelenleg pont nincs, de majd lesz. Peruban majdnem három hetet töltöttem, de Argentínában jártam a legtöbbször. Próbálunk autentikusak lenni, igyekszünk házias receptekkel dolgozni, de nem az a cél, hogy pont olyanok legyünk, mintha Dél-Amerikában lennénk.

Sok argentin jár ide, és szerintem remek visszajelzés az, hogy jó helynek tartják a Barriót.

Balra egy txuleta, azaz baszk csontos hátszín, jobbra egy 220 grammos Lomo streak

Az argentin vonalat erősíti még a provoleta (grillezett sajt), a tortilla de papas con muzza (krumplis lepény), a choripan és a morcipan (egy kolbászos illetve hurkás lepény), az empanadas caseras (töltött tészta), és a gambas argentinas pil pil (fokhagymás rák).

A kínálat iható része kielégíti a legínyencebb hedonistákat is: mi a Rimarts 2018-as brut riserva cavájából ittunk meg többet, mint kellett volna, de nem bántuk. Ha Argentina, akkor természetesen remek Malbec-ek közül válogathatunk, de van Pol Roger champagne és elzászi crémant is.

Az olasz hatás

Argentína szoros kötődése Olaszországgal tetten érhető a Barrióban is. Kevéssé ismert tény, de 1857-től majdnem száz éven át tömegével érkeztek az olasz bevándorlók a dél-amerikai országba, és a spanyolt megelőzve a legnagyobb emigráns közösségnek számítottak. Jelenleg az argentin népesség 62 %-a, mintegy 25 millió ember vallja azt, hogy olasz gyökerekkel rendelkezik, ami hihetetlenül magas szám. A kapcsolat a mai napig élő, az olasz kultúra pillérei – divat, irodalom, filmművészet, gasztronómia – nagy befolyást gyakorolnak az argentin kultúrára és identitásra. Aki ezzel nincs tisztában és Argentínába látogat, meglepődve láthatja, mennyire mindenütt jelenlévő a pizza és a tésztaételek – persze erős helyi csavarral. A focaccia ott fugazza, a farinata fainává módosult, és a pizzákat is átalakították. Egyik tipikus példa a Buenos Aires-i „találmány”, a pizza canchera, ami egy sajt nélküli, fokhagymás, kissé csípős, paradicsomszószos pizza.

A Barrio úgy tiszteleg az olasz behatás előtt, hogy van focacciájuk és fugazzettájuk is, illetve pizzáik is, továbbá megtalálható a menün a Milanesa Napolitana is. A milánói sertésszelet nápolyi módra amúgy nem a dél-olasz városra utal, hanem egy Buenos Aires-i étteremre, a Restaurante Napolira, amely a negyvenes években tette menüjére a milánói rántotthúst paradicsomszósszal és sajttal. Csodálatos fogás, és emellett hatalmas is – ember legyen a talpán, aki egy ültében benyom egy ilyet a Barrióban.

Senki sem maradhat szomjas a Barrióban

Jön a parrilla-szezon

Mivel mi egy olyan időszakban látogattuk meg a helyet, amikor estefelé 1-2 fokra hűlt a hőmérséklet, így azt mondhatjuk, hogy láttuk is a helyet, meg nem is. Amit láttunk és kóstoltunk az szimpatikus, amit nem láttunk, az pedig ígéretes. A Barrio ugyanis a jó idő beköszöntével fogja megmutatni magát igazán, akkor, amikor megnyílik a száz fő befogadására képes terasz.

Odakint helyezték el a három méter széles parrillát, azaz faszenes grillt, ami nyilvánvalóan a Barrio szíve-lelke lesz nyaranként.

Ezen fog sülni a 220 grammos argentin bélszín, a 300 grammos ojo de bife (rib eye) és az asado elemei is: marhaoldalas, borjú bríz, argentin fűszerezésű kolbász és hurka, burgonya, valamint zöldségek. A Barrio már most is egy kellemes és otthonos, stabil törzsközönséggel rendelkező hely, ami kiszűri a világ zavaró zajait arra a pár órára, amit a falai között töltünk. Nemsokára pedig, a terasz megnyitásával még egy okunk lesz, hogy elzarándokoljunk Pesthidegkút legargentinabb pontjára.

(Fotó: Bakcsy Árpád)

bóné gábor | pesthidegkút | koronavírus | dél-amerika | knrdy | barrio

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom