Idén a Balkánra mész nyaralni? Szerencsés vagy, hiszen nemcsak a hűsítő tengerpartokat élvezheted majd, hanem a fantasztikus balkáni konyhát is, ami rendkívül változatos, hiszen számos húsféle mellett a halak széles skáláját is felvonultatja. A régió ételei azonban sokak számára kevésbé ismertek. Ha egyszerűen akarjuk jellemezni őket, azt mondhatjuk, hogy finomak, kiadósak és rabul ejtenek. Mutatjuk, hogy a mi listánkon mi a top 3 balkáni étel.
Burek
A sós baklavához hasonlóan a burek kézzel készült vajas tésztából áll, amelyet hússal, sajttal, vagy zöldséges töltelékkel rétegezve készítenek el.
Nemcsak az éttermekben kínálják, de a pékségekben is elképesztő finom változatokat lehet kóstolni, így reggelire, vagy akár egy rohanós ebédre is tökéletes választás lehet.
Cevapcici
A cevapcici, vagy magyarosan csevap, háromféle darálthúsból, birkából, marhából és sertésből készül, hogy aztán grillen süssék tökéletesre.
Általában isteni finom, kissé kesernyés ajvárral és hagymaszeletekkel kínálják. Tökéletes társa lehet a lepénykenyér is, amit egy kevés olívával locsolnak meg, mielőtt rövid időre szintén a grillre kerül.
Tulumbi
A tulumbi tulajdonképpen a macedónok churrosa. A kis kígyószerű, olajban kisült desszerteket azonban nem csokoládészósszal kínálják, hanem mézbe és dióba mártják.
Az intenzív édes, gazdag ízvilágú desszert a legnépszerűbbek közé tartozik a Balkánon és street foodként is fogyasztható.
A víz maga az élet, hiszen elengedhetetlen az emberek, az állatok és a növények számára. A víz ugyanakkor lehetőség is a kikapcsolódásra, a szórakozásra, a pihenésre, a természet kincseinek megismerésére. Összeállításunkban olyan természetes vizeket mutatunk be Európából, amelyek rendkívül látványosak és remek programlehetőségeket is kínálnak az aktív pihenést keresőknek.
(Fotók: Getty Images)
balkán | kedvenc | nagy sztori | lista | étel | recept
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!