Eddig is imádták a sajtokat, de most rá kell tenniük egy lapáttal, ha meg akarják menteni a tradicionális manufaktúrákat.
Utóbbiak nehéz helyzetét természetesen a koronavírus-járvány okozza: nagyjából március közepe óta a piacok és a sajtkereskedők bezárásával ugyanis sokkal kevesebb sajtot vásároltak Franciaországban, mint előtte. Mindez a tejipart is érintette, ezért a Terre de Lait tejipari kollektíva arra kéri a franciákat,
hogy aki megteheti, szolidaritásból vásároljon és egyen francia sajtot, ezzel is támogatva a hagyományos sajtkészítőket.
A Terre de Lait által nemrég indított kampányt a francia fromagisson kifejezéssel reklámozzák, ami a fromage (sajt) és az agissons (cselekedjünk) szavakból áll össze. Az akció jó néhány tradicionális sajtkészítő régióra – Saint-Nectaire, Camembert, Reblochon – próbálja irányítani a figyelmet, az embereket pedig arra ösztönzi, hogy ne érezzék magukat bűnösnek a francia sajtkészítők helyzete miatt.
Az éttermek és üzletek bezárása óta bizonyos ikonikus francia sajtok eladása hatvan százalékkal csökkent. Ezért hirdették meg a kampányt, és azon dolgoznak, hogy Franciaország továbbra is az ezer sajt hazája maradjon. A helyzet viszont kritikus és gyors beavatkozást igényel, mert némely kultikus sajtokat kizárólag az ország meghatározott régióiban készíthetik, szigorú szabályok betartásával.
Nem a franciák az egyetlenek, akiknél a tradicionális ételek sorsa rosszra fordult: a szomszédos Belgiumban például a burgonyatöbblet miatt arra kérte az embereket a kormány, hogy fogyasszanak több sült krumplit.
Ez is érdekelhet:
(Forrás: Matadornetwork, fotók: Unsplash)
járvány | tradícionális | franciaország | kampány | sajt | koronavírus
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!