Őszi ízek nemzetközi színvonalon – Megkóstoltuk az Axis új menüjét

Konyhafliozófiája szerint Csuklich Viktor séf  soha nem kezd kísérletezni egy jól bevált módszer kárára, hanem meglévő technikákból a legjobbat alkalmazza, legyen az régi vagy új, ugyanakkor mindig nyitott az 21. századi egészséges étkezés vívmányaira és alapanyagaira. A WestEndben található Crowne Plaza Budapestben működő Axis Café & Lounge most induló őszi menüje ezt minden eddiginél jobban képviseli, úgyhogy meg is ismerkedtünk pár tétellel.

A komplexum előző érájában még kávézóként működött, a tulajdonosváltás óta, vagyis jó két éve már Axis Café & Lounge néven megy a Crowne Plaza Váci utcára néző étterme. Kellemes, nyugodt, földszínű jegyeket felvonultató teraszos hely ez, melynek enteriőrje idomul a hotel arculatához. Mint kiderült, a belsőépítészeti koncepciót tekintve a tervezők az "utazás szépségéből", és a környék vibráló, nyüzsgő életéből inspirálódtak, melyek közül az utazást emelnénk ki, miután kifelé menet az egyik sarokban kiszúrtunk egy kis táblát, amin a budapesti repülőjáratok aktuális helyzetéről tájékoztatnak. Ebből kikövetkeztethető, hogy az étterem javarészt utazókban és az üzleti világ szereplőiben gondolkodik – és persze mindenkiben, aki épp nem repül sehová, de szereti a nemzetközi szintű fogásokat. 

A Csuklich Viktor és Erdei Ádám F+B vezető irányításával elindult Axis vállaltan egészséges konyhát visz, a bizonyos őszi étlapjára pedig még az eddiginél is több egészséges és vegán ételt tett fel a salátáktól kezdve a sült répáig.

Fontos szerepet osztottak a gombáknak, az alapanyagok között fellelhető a laska, a vargánya, az ördögszekér, a shimei, a shiitake, vagy a szegfűgomba is, és ha már alapanyagok, a konyha egyik fontos vállalása a helyi gazdaságokkal történő együttműködés.

Szoros a kapcsolat például a Szomor ökofarmmal: a kis hazai farmgazdaság portékájából – bivaly szalámiból, mangalica kolbászból, mangalica sonkából – érkezik prémium ízelítő.

Szintén onnan jön az őszi étlap főételei között szereplő szürkemarha bélszín, melyet a séf chimichurri szósszal, karamellizált cipollini hagymával tálal, valamint a szürkemarhából készült hamburger is, melynek húspogácsáját az Axis Café & Lounge saját maga keveri, formázza és szuvidálja.

Az étlapon eddig is nagyon népszerű volt a quinoa saláta avokádóval, pácolt répával, sült csicseriborsóval és kesudióval, ami mellé most felkerült a sült répa és avokádósaláta, amelyet pekándióval, spenóttal, kókusszal, és opcionálisan vegán "csirkével" lehet rendelni.

 

Kétféle előételt kértünk: az egyik a meglehetősen szokatlannak ható fekete hummus, a másik a serpenyőben sült kacsamáj volt, sült erdei gombákkal, szarvasgombakrémmel és kovászos kenyérrel.

Előétel-besorolást kapott, de aki csak félig üres gyomorral érkezik, akár teljes értékű étkezésként is tekinthet a két nyitott szendvicsre, mert a duót alaposan megpakolták gombákkal és kacsamájjal, szinte berobban az ősz a szájban a textúrák találkozásakor.

A látványos fekete hummus egy különleges fermentálási eljárás miatt ilyen színű és mintha tartalmasabb lenne a hagyományos variánshoz képest, viszont könnyebben csúszik, kevésbé tömény és nagyon kínálgatja magát a friss és puha pitára kenésre.

A főfogások közül a vidéki emlékeket megidéző csirkepaprikásra böktünk rá. Jó választás volt, mert a lágy vajas galuskával mellékelt puha, omlós hús kellemeset lubickolt a paprikás szószban, a tejföllel és a mellé választható uborkasalátával együtt tényleg igazi instant klasszikus. Könnyedebb fogás a grillezett tengeri sügérfilé, ami citromos-fokhagymás szósszal lágyan locsolva, háromszorosan sütött ropogós burgonyával kísérve érkezik – és remekül csúszik mellé egy pohár balatoni olaszrizling, hogy végül ne csak harapjunk, hanem kortyoljunk is egy jót az őszből.

(Fotók: Fekete Antonio)

 

 

 

 

 

 

prémium | egészséges | budapest | menü | kóstolás | westend

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom