Az olaszországi Amalfi-parti citromok nemcsak erőteljes aromájuk, zamatosságuk és kivételesen savas levük miatt világhírűek, hanem olykor a méretük miatt is. De lehet, hogy már nem sokáig beszélnek róluk annyit.
Az utóbbi időben turistamágnessé fejlődött part tájképe megváltozott, méghozzá a citromtermelők számára nem feltétlenül jó irányba.
A citromtermesztéssel foglalkozók megélhetését is veszélyeztető változás leginkább az urbanizációnak és az éghajlatváltozásnak köszönhető.
Előbbi oka az egyre nagyobb létszámban érkező turisták hada; a kiszolgálásuk érdekében a helyi lakosok az egykor citromteraszoknak használt területeket is szálláshelyekké alakították át.
A CNN szerint az éghajlatváltozás miatt emelkedő hőmérséklet gyakori tűzesetekhez is vezetett a ligetekben, egy másik, korábbi riport pedig arról tájékoztatott, hogy az egyre intenzívebb esőzések sárcsuszamlásokat okoznak és veszélyeztetik a régió citromfáit.
Az Experience Amalfi Coast közölte, hogy a régió azon dolgozik, hogy a turistaforgalmat kihasználva citromliget-túrákon keresztül felhívja a figyelmet a problémára. Ez pedig jó hír mind a gyümölcsöknek, mind pedig a gazdaságoknak, nem beszélve rólunk, úgyhogy a következő citromos pite sütésekor gondoljunk majd az Amalfi-parti termesztőkre.
A végtelen fehér homokmezőktől a drámai sziklafalakig Olaszországban minden ízlésnek megfelelő strandból lehet válogatni. A több mint 7500 kilométer hosszan elnyúló partszakaszok közül azonban nem könnyű kiválasztani a legjobbat. Segítünk.
(Forrás: mashed.com, fotók: Getty Images)
amalfi-part | olaszország | citrom | veszély | termés | liget
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!