Egy londoni székhelyű vállalat Alcarelle néven fejleszt szintetikus alkoholt, amely állítása szerint a tudatmódosító szer negatív mellékhatásai nélkül biztosítja a kellemes hatást.
A gamma-aminovajsav, vagyis GABA egy olyan neurotranszmitter, amely bizonyos jelek blokkolásával lassítja az agyat, így nyugtató hatást vált ki. Amikor az alkohol eléri az agyat, a GABA-receptorokhoz kötődik, és utánozza a vegyület hatását, ellazítja az embert, és melegségérzést kelt. De a folyamat során más neurotranszmitterek is keletkeznek, amelyek nemkívánatos mellékhatásokat, például gondolkodási és mozgási nehézségeket okoznak.
Az Alcarelle szintén a GABA-receptorokat célozza meg, lehetővé téve, hogy dopamin és szerotonin szabaduljon fel, de semmi más.
Az íztelen vegyületet alkoholmentes italokhoz lehet hozzáadni, de valódi alkohollal is keverhető.
A GABA Labs körülbelül 10 millió dollárt szeretne összegyűjteni, hogy 2026 közepéig teljesítse az amerikai élelmiszerbiztonsági teszteket, mielőtt az európai piacokra is bevezetnék.
A statisztikák szerint Amerikában csökken az alkoholfogyasztók száma, amely 1977-ben érte el a csúcsot, amikor a Gallup szerint az emberek 71 százaléka vallotta azt, hogy legalább alkalmanként iszik. 2021-ben már csak 63 százalék mondta ezt, a Z-generáció tagjai, vagyis az 1997 után születettek pedig állítólag még kevesebbet isznak, mint a millenniumiak.
Míg a másnaposságot a legtöbben talán inkább szenvedésként élik meg, van, akiben ez az állapot feléleszti a kreativitást: állítólag ennek köszönhetjük a világ legnépszerűbb brunch-fogását, de minden országnak megvannak a maga hagyományos ételei macskajaj esetére.
(Forrás: Fortune, képek: Getty Images)
alkohol | laboratórium | alcarelle | szintetikus | másnaposság
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!