Íme, a séf, aki huszonegy Michelin-csillagot gyűjtött be az éttermeknek, ahol dolgozik

Van egy séf, aki több Michelin-csillagot gyűjtött be munkáltatóinak, mint bárki a világon. Ráadásul fantasztikus munkásságáért nemcsak a szakma, hanem a világsztárok is rajonganak.

Kontinenseken átívelő zsenialitás

A gasztronómiában a Michelin-csillag az a mérce, amivel a kiválóság mérhető. Az éttermek többsége bármit megadna akár csak egyetlenért is, a legtöbb, három csillagot pedig tényleg a világ legjobbjai érdemelhetik csak ki. Manapság a kiemelkedő szakácsok egyszerre több étteremben is dolgozhatnak, gyakran pedig ezek nemhogy nem egy országban, hanem a kontinensekre egymástól találhatók.

Nemrégiben készült is egy felmérés, aminek az volt a célja, hogy felmérjék, ki az a séf, aki több csúcskategóriás étteremben is dolgozik és azoknak rekordmennyiségű Michelin-csillagot gyűjtött be.

A győztes Alain Ducasse lett,

aki közel negyven éve van a pályán. A hozzá kapcsolható éttermek közel két tucat Michelin-csillagot vehettek át. A lista második helyére tizenhét csillaggal Gordon Ramsay állhatott fel, őt pedig Pierre Gagnaire követi tizennéggyel.

Harmincnégy étterem, három kontinensen

Egészen hihetetlen, de Ducasse egyszerre harmincnégy konyhát irányít, három kontinensen, hét országban. A legmagasabbra értékelt étterem ezek közül a legendás monacói Le Louis XV. Az igazán elképesztő teljesítmény azonban az, hogy a megkaparintott

három Michelin-csillagot immáron több mint harminc éve meg tudják őrizni.

De hogyan lehetséges mindez? Először is a Michelin-csillagot nem a szakácsok kapják, hanem az éttermek, tehát a rekord mennyiségű csillag nem kizárólag a sztárséf érdeme. A Ducasse-hoz köthető harmincnégy hely esetében pedig természetesen nem arról van szól, hogy mindegyik étteremben folyamatosan jelen van és saját maga irányítja a konyhai életet és annak működését.

Sokkal inkább arról, hogy mindegyik étterem étlapjának összeállításában tevékenyen részt vett, személyesen nyitotta meg a konyhákat, szemét pedig azok működésén tartja, már amennyire ez lehetséges ilyen tetemes mennyiségű hely esetében. Így a dicsőség egy része valóban megilleti őt,

az oroszlánrészét azonban nem ő veszi ki a feladatokból.

Ráadásul a Ducasse-hoz kötődő Michelin-csillagok száma a közeljövőben meg is változhat, hiszen a Michelin Guide-ot évről évre megújítják és a csillagokat is újra és újra kiosztják. Amikor pedig 2024-ben Franciaország is megkapja a kalauzát, könnyen elképzelhető, hogy a sztárséf is gazdagodik, vagy éppen elveszít ezek közül néhányat.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

Michelin | michelin-csillagos étterem | Alain Ducasse | michelin-csillag

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom