Ettől olyan zseniálisak a világ legjobb borbirtokának italai

A szőlőtőkék nagyon érzékenyen reagálnak az emelkedő hőmérsékletre, a 2011-től 2020-ig tartó évtized pedig ebből a szempontból rekordokat döntögetett. A magashegyek ültetvényeiből származó szőlők azonban hihetetlenül jó borokat eredményeztek.

Az Andok hófödte csúcsai adják a hátteret az Adrianna Vineyardnak. Egy fantasztikus természeti környezetben, az argentin Uco-völgyben, Mendooza városának közelében található régió a magashegyi borvidék iskolapéldája. Az ültetvények 1500 méteres tengerszint feletti magasságban találhatók, az átlaghőmérséklet Franciaország Chablis régiójához hasonlít egy nagyon fontos különbséggel:

Argentínában nagyon magas a napsütéses órák száma.

Nicolas Catena Zapata borász fedezte fel ezt az egyszerre hűvös és napos helyet 1992-ben, miközben olyan terroirokra vadászott, ahol igazán összetett ízvilágú borokat állíthat elő. Ugyan nem volt biztos abban, hogy a Chardonnay és a Malbec szőlő megérik errefelé, de kockáztatott és bejött neki.

Catena Zapata családi pincészetét 2023-ban a világ legjobb borbirtokának választották, feltéve így a nemzetközi bortérképre a modern malbecet. A szőlőültetvény telepítésével kapcsolatos döntése pedig egy nagyon fontos megoldásra is rámutat a globális felmelegedés tükrében:

a borászoknak magasabbra kell menniük.

Köztudott, hogy a szőlőtőkék nagyon érzékenyen reagálnak az emelkedő hőmérsékletre, és a 2011-től 2020-ig tartó évtized volt eddig a legmelegebb. A magasan fekvő helyeken azonban a globális felmelegedés okozta hőmérsékletemelkedés kevésbé intenzív, mint a tengerszinthez közelebbi helyeken. Mivel a szélsőséges hőhullámok az életünk részeivé válnak, Catena kockázatos döntése tulajdonképpen előrelátó.

Még ha melegek is a nappalok, a magashegyi környezetben az éjszakák hidegek, vagyis hatalmas különbségek lehetnek a nappali csúcs és az éjszakai legalacsonyabb hőmérséklet között, aminek eredményeként a szőlők szép lassan érének be, így megőrizhetik savtartalmukat.

(Forrás: Elite Traveler, fotók: catenazapata.com)

bor | argentína | adrianna vineyard | borászat | pincészet

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom