Negyvenkét ország 4434 sajtjából választotta ki az év legjobbját a 250 tagú zsűri.
A sajtkedvelők és sajtkészítők igazán nem unatkozhatnak, ugyanis egy évben többször is megválasztják a világ legjobb sajtját. Igaz, bárkik legyenek is a zsűritagok, többnyire mindig ugyanaz a sajtfajta nyer.
Míg tavasszal a World Cheese Contesten osztottak díjakat, most ősszel a nagy-britanniai New Portban tartották a World Cheese Awards 2022-es kiadását, ahol különböző országok sajtkészítői, árusítói és szakírói kóstolták végig a különlegesebbnél különlegesebb finomságokat. A zsűri először 98 „szuperarany“ termékre szűkítette le a listát, majd ebből választotta ki a legjobb tizenhatot.
A győztes a Svájcban található vorderfultigeni sajtkészítők Gruyère-e lett.
A Gruyère egy kemény sajt, amely a francia nyelvű Gruyères városából származik. A vorderfultigeniek nyers tehéntejből készült, érett sajtja a bírák szerint kifinomult ízvilággal rendelkezik a fűszernövényekre jellemző és gyümölcsös aromával, valamint bőrillattal.
A második helyre az olaszországi De’ Magi Gorgonzola Dolcéja futott be, míg a harmadik helyen a holland De Fryske Âlde Fryskéjét találjuk.
Íme, az első tíz helyezett, a teljes lista pedig a díj oldalán látható.
- Le Gruyère AOP surchoix, Vorderfultigen (Svájc)
- Gorgonzola Dolce DOP, De’ Magi (Olaszország)
- Âlde Fryske, De Fryske (Hollandia)
- Grosse Tomme de Bufflonne, Prolactine (Franciaország)
- Tomme de chèvre, Prolactine (Franciaország)
- Pata de Mulo Curado, Quesería Artesanal Los Payuelos (Spanyolország)
- Greensward, Murray's Cheese (USA)
- Devon Blue, Ticklemore Cheese (Egyesült Királyság)
- Grosse Tomme de chèvre, Prolactine (Franciaország)
- Spenwood, Village Maid Cheese (Egyesült Királyság)
Ezért az öt különleges sajtért megéri bejárni fél Európát, de a világ első futószalagos sajtétterme is egy valóra vált álom.
(Forrás: CNN, TimeOut, képek: Le Guyére, De' Magi/Facebook, De Fryske, Getty Images)
sajt | Gruyères | verseny | Svájc | a világ legjobb
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!