Mesebeli környezetben, a Francia Riviérán rejtőzik a világ idei legjobb étterme

Dél-Franciaországba kell utaznunk, ha egy igazi csúcshelyen szeretnénk szemezgetni a menüből.

A tekintélyes angol Restaurant Magazine The World's 50 Best Restaurants listáján az élen végezni a gasztronómia legrangosabb elismerését jelenti. A rangsor több mint ezer szakács, séf, ételkritikus, vendéglátóipari szakember és étteremtulajdonos szavazatai alapján állt össze, a végeredményt pedig egy szingapúri gálán hirdették ki.

A nagy esélyesnek tartott, a sztárséf René Redzepihez kötődő korábbi négyszeres győztes Noma ezúttal csak a második helyre ért oda, mert a győztes egy idilli környezetben, a Francia Riviérán található Menton városának Mirazur nevű éttereme lett, így tizennyolc év után újra Franciaországé a dicsőség.

Az étterem egy pálmafákkal átölelt öbölben valahol a francia-olasz határon egy hegy lábánál fekszik és tengerre néző fantasztikus panorámával csábítja a vendégeket – természetesen a kivételes konyhája mellett. A három Michelin-csillagos Mirazurt az argentin Mauro Colagreco vezeti, aki a Côte d’Azur mediterrán ízvilágát ötvözi hazájának hagyományaival.

A progresszív séf többek között arról nevezetes, hogy ő az egyetlen három Michelin-csillaggal elismert külföldi konyhafőnök Franciaországban.

A 2006-ban nyitott és egy 1930-ban felhúzott épületben berendezett hely nagyrészt saját gazdaságából és fűszerkertjéből bizosítja az alapanyagokat olyan signature fogásokhoz, mint például az osztriga tápiókával, mogyoróhagymával és körtével. Egy ebédmenü százhatvan, egy teljes menü kétszázhatvan euróba kerül.

Balra az argentin sztárséf

Colagreco érthető módon alig tudott szóhoz jutni a díjátadón, de annyit azért elmondott, hogy egészen fantasztikus évet zárt, hiszen 2019-ben a három Michelin-csillag mellett behúzta a The World's 50 Best Restaurants első helyét is. Megköszönte Franciaországnak, amiért lehetőséget adott neki az önkifejezésre, szülőhazájának, Argentínának, továbbá Brazíliának élete szerelméért (onnan származik a felesége), és persze Olaszországnak, ahonnan éttermi csapatának nagyobb része érkezett.

A Mirazur sikere többek között annak is köszönhető, hogy ebben az évben változtak a szabályok: mostantól nem kaphatja meg a legrangosabb elismerést olyan étterem, amely előtte már kiérdemelte. A korábbi győztesek immáron a Best of the Best kategóriába kerülnek, ahol megtaláljuk például a kétszeres aranyérmes modenai Osteria Francescanát, Massimo Bottura éttermét, vagy a 2017-ben a legjobbnak választott Eleven Madison Parkot és persze a koppenhágai Nomát.

A világ ötven legjobb éttermének listája 2019-ben:

1. Mirazur, Menton (Franciaország)
2. Noma, Koppenhága (Dánia)
3. Asador Extebarri, Atxondo (Spanyolország)
4. Gaggan, Bangkok (Thaiföld)
5. Geranium, Koppenhága (Dánia)
6. Central, Lima (Peru)
7. Mugaritz, San Sebastian (Spanyolország)
8. Arpège, Párizs (Franciaország)
9. Disfrutar, Barcelona (Spanyolország)
10. Maido, Lima (Peru)
11. Den, Tokió (Japán)
12. Pujol, Mexikóváros (Mexikó)
13. White Rabbit, Moszkva (Oroszország)
14. Azurmendi, Larrabetzu (Spanyolország)
15. Septime, Párizs (Franciaország)
16. Alain Ducasse au Plaza Athénée, Párizs (Franciaország)
17. Steirereck, Bécs (Ausztria)
18. Odette, Szingapúr
19. Twins Garden, Moszkva (Oroszország)
20. Tickets, Barcelona (Spanyolország)
21. Frantzén, Stockholm (Svédország)
22. Narisawa, Tokió (Japán)
23. Cosme, New York (USA)
24. Quintonil, Mexikóváros (Mexikó)
25. Pavillon Ledoyen, Párizs (Franciaország)
26. Boragó, Santiago (Chile)
27. The Clove Club, London (Anglia)
28. Blue Hill at the Stone Barns, New York (USA)
29. Piazza Duomo, Alba (Olaszország)
30. Elkano, Getaria (Spanyolország)
31. Le Calandre, Rubano (Olaszország)
32. Nerua, Bilbao (Spanyolország)
33. Lyle's, London (Anglia)
34. Don Julio, Buenos Aires (Argentína)
35. Atelier Crenn, San Francisco (USA)
36. Le Bernardin, New York (USA)
37. Alinea, Chicago (USA)
38. Hiša Franko, Kobarid (Szlovénia)
39. A Casa do Porco, Sao Paulo (Brazília)
40. Tim Raue, Berlin (Németország)
41. The Chairman, Hong Kong (Kína)
42. Belcanto, Lisszabon (Portugália)
43. Hof Van Cleve, Kruishoutem (Belgium)
44. The Test Kitchen, Fokváros (Dél-Afrika)
45. Sühring, Bangkok (Thaiföld)
46. De Librije, Zwolle (Hollandia)
47. Benu, San Francisco (USA)
48. Ultraviolet, Shangai (Kína)
49. Leo, Bogotà (Kolumbia)
50. Schloss Schauenstein, Fürstenau (Svájc)

Ez is érdekelhet:

Csak nyáron nyitott, de máris Magyarország legjobb étterme a Stand

Február 25-én rendezték meg a hazai gasztronómiai élet legjelentősebb eseményét.

(Fotók: Getty Images)

mediterrán konyha | Restaurant Magazine | francia riviéra | legjobb étterem | franciaország | cote d’azur

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom