Szebb környezetet el sem tudnánk képzelni a világ legdrágább fűszerének szüreteléséhez

Az évente mindösszesen két hétig virágzó sáfrány fő termőterülete a Kasmír-völgy, melyet minden oldalról a Himalája monumentális, egyben lélegzetelállító vonulatai ölelnek körbe.

Ősz végén, többnyire november első két hetében, a Kasmír-völgy környékén élők első számú feladata, hogy begyűjtsék a páratlan természeti környezetben növekvő növény virágait. A sáfrányt akár illatos aranyként is hívhatnánk, ugyanis a világ legdrágább fűszereként tartják számon, amelyet kilónként több mint háromezer euróért lehet értékesíteni.

A sáfrány központi eleme a perzsa, az indiai, az arab konyháknak, de az európai gasztronómiában is széles körben használják. Mindemellett előszeretettel nyúlnak hozzá a kozmetikai ipar szereplői, és az orvostudomány is gyakorta alkalmazza természetes alapú, gyógyhatású készítmények gyártásához.

A fűszer előállítása rendkívül aprólékos és munkaigényes folyamat. Elsőként kézzel szedik le a finom virágokat, melyeket fonott kosarakba gyűjtenek.

Egy kilogramm sáfrányhoz nagyjából 150 ezer virágot kell begyűjteni.

Ezután a virágokról szintén kézi munkával gondosan eltávolítják a szirmokat, hogy aztán vagy a napon, vagy speciális gépekkel kiszárítsák azokat.

A környéken a fűszer előállításán dolgozó családokat innovatív eszközökkel is segítik. Annak érdekében ugyanis, hogy a sáfránytermelés minőségét megőrizzék, de a termelést jelentős mértékben tudják növelni, korszerű gyárakat húztak fel. Ennek ellenére a legtöbben továbbra is a klasszikus, évszázados múltra visszatekintő technikákat és módszereket alkalmazzák a növény szüreteléséhez és szárításához.

Ez is érdekelhet:

Ilyen a tibeti buddhizmus második legfontosabb lámájának közelében

Szakja Trizin, a 11. század óta létező szakja buddhista hagyomány feje. Tibetből elmenekült, jelenleg Indiában él, Balogh Boglárka fotós pedig találkozott vele. Történet a Himalája hegyei közül.

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

gasztronómia | himalája | sáfrány | utazás | ázsia | fűszer

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom