Félmillió forintnál is többet kérnek el egy kóstolómenüért a világ legdrágább éttermében

Egy kedvelt spanyolországi szigetre kell utazni érte.

A Chef's Pencil nevű gasztrooldal összeszedte a világ legdrágább luxuséttermeit. A csapat összesen 450, két és három Michelin-csillaggal rendelkező étterem étlapjait nézte át. A lista az éttermek legdrágább degusztációs menüjének ára alapján állt össze (fontos megjegyezni, hogy néhány helyen az ebéd jóval megfizethetőbb). Az ismert éttermekben a vacsorakóstoló menük nyolc-tizenkét fogásból állnak.

Mindezek alapján a legjobb luxuséttermekben elérhető vacsora átlagára  körülbelül 276 dollár (kb. 66 ezer forint).

Az árban jelentős szerepet játszik a lokáció. Egy thaiföldi Michelin-csillagos étteremben például már 173 dollártól (55 ezer forinttól) elérhető egy kóstolómenü, míg  Németországban 243 dollárba (78 ezer forintba) kerül ugyanez. Egy degusztációs menüért Dániában kell a legtöbbet fizetni, ahol egy Michelin-csillagos étteremben átlagban 404 dollárt (133 ezer forintot) kérnek el egy étkezésért.

A Michelin-csillagos éttermekben elérhető degusztációs menü átlagos költsége az alábbi országokban a legmagasabb:

  • Dánia: 404 dollár
  • Szingapúr: 364 dollár
  • Svédország: 327 dollár
  • Japán: 322 dollár
  • USA: 313 dollár
  • Kína: 310 dollár
  • Egyesült Királyság: 301 dollár
  • Franciaország: 300 dollár
  • Svájc: 292 dollár
  • Olaszország: 255 dollár

(Egy dollár kb. 322 forint)

Ugyan Dániában a legmagasabb az átlagár, de az igen messze van a legdrágább Michelin-csillagos étteremtől, amelyet Európa déli felében találni.

A világ legdrágább kóstolómenüjét ugyanis a spanyolországi Ibizán működő Sublimotion-ban szolgálják fel, 1740 dollárért (560 ezer forintért).

A 2014-ben megnyitott Sublimotion sokkal több, mint a világ legdrágább étterme; szürreális, futurisztikus és elgondolkodtató étkezési élményt nyújt Paco Roncero séf vezetésével. Az egyedülálló létesítmény merész irányokba tereli az étkezést azáltal, hogy az ételeket, a művészetet és az illuzionizmust egy újszerű, forradalmi koncepcióban egyesíti. A színházi gasztronómiai show során tizenkét szerencsés vendég egy high-tech, interaktív térben, a "kapszulában" foglal helyet, amely afféle üres vászonként szolgál, és készen áll arra, hogy szinte bármivé átalakuljon.

Sanghajban kérhető ki a második legdrágább menü az Ultraviolet by Paul Pairet nevű helyen, ahol a vacsora ára 618 dollárnál (kb. 200 ezer forintnál) kezdődik, és ezer dollárig is felkúszik. A következő hat hely mind a japán konyháé: három étterem Kiotóban, kettő Tokióban üzemel, az ötödik helyen pedig New Yorkban található – utóbbi a Masa, egy sushi étterem.

A világ legdrágább éttermei top 15:

  • Sublimotion, Ibiza, Spanyolország: 1,740
  • Ultraviolet by Paul Pairet, Sanghaj, Kína: 1,422
  • Kitcho Arashiyama Honten, Kiotó, Japán: 910
  • Azabu Kadowaki, Tokió, Japán: 825
  • Masa, New York, USA: 800
  • Joël Robuchon, Tokió, Japán: 637
  • Kikunoi Honten, Kiotó, Japán: 637
  • Gion Maruyama, Kiotó, Japán: 637
  • Guy Savoy, Párizs, Franciaország: 614
  • iazza Duomo, Alba, Olaszország: 580
  • Ciel Bleu, Amsterdam, Hollandia: 574
  • Alchemist, Koppenhága, Dánia: 560
  • Arpege, Párizs, Franciaország: 533
  • Forum, Hong Kong: 530
  • Hélène Darroze at The Connaught, London, Anglia: 527

(Egy dollár kb. 322 forint)

A főváros toplistás éttermei nemcsak fantasztikus főételeikkel örvendeztetik meg a vendégeiket, hanem egyedülálló szemléletmóddal készült desszertjeikkel is. Az édességek között megtalálhatók a klasszikus finomságok mellett az újhullámos változatok is, azonban legyen szó bármelyikről, garantáltan lesz benne valami plusz.

(Forrás: Matadornetwork, fotók: Getty Images, Sublimotion Facebook-oldala)

 

luxus | toplista | a világ | legdrágább | éttermei | fine dining

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom