A világ három legrégebbi étterme, ahol ma is ehetünk

A vendéglátás gyökerei évszázadokra nyúlnak vissza, és bár a gasztrotrendek jönnek-mennek, van, ami örök. Ilyenek a világ legrégebbi, ma is működő éttermei, amelyek fennállásuk ideje alatt számos változáson mentek keresztül, gyökereiket azonban sosem felejtették el.

St. Peter Stiftskeller. Salzburg

A salzburgi Szent Péter apátság falain belül működő St. Peter Stiftskellert Európa legrégebbi éttermének tartják.

Az első írásos emlék 803-ból származik, Alcuin angol tudós rögzítette, hogy itt látták vendégül a salzburgi érseket.

Úgy tudni, a helyen megfordult Kolumbusz Kristóf, Johann Georg Faust és Mozart is.

Az étterem tizenegy tematikus helyiségre oszlik, többek között barokk hallal, Haydn-teremmel és sziklateremmel is rendelkezik. A belső kertet és az árkádokat is beleértve összesen nyolcszázötven vendég fogadására képes étterem a helyi specialitásokat kínálja a vendégek számára, akik tafelspitzet és salzburgi nudlit is kóstolhatnak, de a kínálatban halak és vadhúsok is megtalálhatók.

Zum Franziskaner, Stockholm

A svédországi Stockholmban található Zum Franziskaner a város legrégebbi étterme, melyet vélhetően 1421-ben német szerzetesek alapítottak.

Csodálatos kilátás nyílik ablakaiból Stockholm óvárosára, az enteriőrt pedig a szecessziós fa falburkolatok dominálják.

A konyhájukat az autentikus svéd fogások jellemzik, de széles választékban kínálnak kézműves söröket is.

Honke Owariya, Kiotó

A Honke Owariyát 1465-ben alapították, és az első időszakban cukrászdaként működött. Később étteremmé nőtték ki magukat, hogy a soba nevű tradicionális japán tésztaételekre specializálódjanak.

A hajdinás tésztákat a korai időszakban a zen templomok szerzetesei készítették,

ám olyan nagy lett rá a kereslet, hogy már nem bírták a gyártást.

Éppen ezért Kiotó cukrászdái is átálltak a soba és más tészták gyártására. A Honke Owariya étele pedig olyan híressé vált, hogy még a japán császári palotába is beszállítottak belőle.

Ez is érdekelhet:

Három étterem, amiért ősszel is érdemes elmenni a Balatonra

Ellenállhatatlan bisztróételek, szezonális alapanyagok, látványos tálalás, és a levegőben úszó Balaton-illat. Mi kell még?

nagyvilág | ausztria | salzburg | japán | svédország | étterem

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom