Casanovának is köze van ahhoz, hogy csokoládét veszünk Valentin-napra

A szív alakú csokoládésdoboz a szerelem jele, a romantika szimbóluma, így aztán elválaszthatatlan része a Valentin-napnak. Mivel a csokoládét már az aztékok is afrodiziákumnak tekintették, könnyen feltételezhetjük, hogy ezeréves kapcsolat fűzi a szerelemhez. Ez azonban nem igaz.

Casanova és II. Károly volt a csokoládé első influenszere

A Valentin-nap gyökerei ősiek, de korántsem egyértelműek. Egyes feltételezések szerint a pogány római Lupercalia termékenységi fesztiválról ered, amely 496-ban egy keresztény ünneppé szelídült, amikor I. Gelasius pápa megemlékezett egy vértanúhalált halt szentről, Valentinról.

Ha a szerelmesek ünnepének eredetét a csokoládé oldaláról kutatjuk, hamar rájöhetünk arra, hogy már a spanyol hódítók is felismerték a kakaóbab egyedülállóságát. A csokoládé elképesztő népszerűségnek örvendett a spanyol királyi palotában,

innen pedig csakhamar átterjed Olaszországba és Franciaországba is, hogy aztán meghódítsa egész Európát.

Giacomo Casanova, a híres és hírhedt velencei születésű nőcsábász is előszeretettel vetette be hódításai során a csokoládét, mint a szerelem elixírjét. II. Károly legendás szexuális étvágyát is csokifüggőségének tudták be a 17. században.

Az első szív alakú bonbonos doboz szerelmi emlékeket őrzött

A mai értelemben vett Valentin-nap hagyományai a 19. századra nyúlnak vissza. Abban az időben a szerelmesek ugyanis mind Nagy-Britanniában, mind az Egyesült Államokban csipkével, szalaggal díszített, Ámor nyilait ábrázoló kártyákat cseréltek egymással. Viktória királynő idejében azonban a csokoládé egyre megfizethetőbbé vált a középosztály számára, ezért a kártyák mellé egyre többen kedveskedtek szerelmüknek a finomsággal.

Ezen felbuzdulva Richard Cadbury 1861-ben piacra dobta a Fancy Boxes nevű csokoládéját. A gazdagon díszített dobozokban marcipánnal, ganache-sal és gyümölcsös krémekkel töltött bonbonok voltak. Később a dobozt szív formájúra cserélték, a megajándékozott hölgyek pedig – miután elfogyasztották az édességet – szerelmes leveleket, hajszálakat és egyéb apró emlékeket tároltak benne.

Innentől fogva nem volt megállás: napjainkban csak az Egyesült Államokban mintegy negyvenmillió, szív alakú dobozban elhelyezett bonbont vásároltak a szerelmesek életük párjának Valentin-nap előtt, igazolva azt, amit Charles M. Schulz legendás képregényrajzoló mondott: "Csak a szerelemre van szükséged. De egy kis csoki néha nem árt."

Csokis történetek

A francia konyha gyakorlatilag a luxus szinonimája, melynek szerves része a csokoládé is. Franciaországból ered ugyanis a csokoládéban gazdag mousse, a ganache, és az ebből készülő trüffel is, amelynek megszületését legendák övezik. Az ét-, a tej- és a fehér csokoládé, valamint a ritkán használt, de annál finomabb szőke csokoládé mellett körülbelül két éve megjelent egy trónbitorló új szereplő, ráadásul egy váratlan árnyalatban. Az ízélmény voltaképpen annyira nem is extra, mint ígérik, a szín viszont gyönyörű pasztellrózsaszín. Elmeséljük, hogy született meg a ruby.

(Fotók: Getty Images)

nagy sztori | csoki | csokoládé | casanova | valentin nap | gasztronómia

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom