Ha tábortűz mellé ülsz, megváltozik az életed

A nyílt láng inspirál, kikapcsol, megnyugtat, nosztalgiára sarkall, a természetbe repít, és olyan elképesztően finom ételekkel lát el, ami után már kedvünk sincs a konyhában sürgölődni.

Ha tábortűzre gondolunk, mindenkinek először az iskolai osztálykirándulások emléke sejlik fel, holott a felnőttek számára is tökéletes kikapcsolódási lehetőséget nyújt, hiszen remekül össze tudja hozni a társaságot.

A hátsó kertben, a kempingben, vagy egy kiadós túra után az erdő tűzrakóhelyén csillagos égbolt alatt arra várunk, hogy a fantasztikusan füstös ízvilágú ételünk elkészüljön, garantáltan megérezzük az időtlenséget és a végtelen univerzumot.

A nyílt tűzön való sütögetés közben egyszerre rájövünk, hogy mindent jobban élvezünk: a főzést, az ételt, a közös beszélgetést, az egész életet. Imádjuk, hogy lelassulhatunk, hogy csak a mostra figyelhetünk, hogy belélegezhetjük a füst és a fantasztikus karamellizált zöldségek, valamint az olvadó zsír illatát.

Valamiért azonban a tábortűz kevésbé trendi. Hiszen ott a bogrács, meg a grill, az ultramenő kütyük, csilli-villi kiegészítők.

Pedig tudjuk, hogy a kevesebb néha több, ráadásul változatos fogásokat is elkészíthetünk a segítségével, így nyugodtan túlléphetünk a szalonnasütésen.  Ott van például a saslik, amit ezerféle képpen, aktuális ízlésünk szerint elkészíthetünk. Mehet a nyársra lilahagyma, paradicsom, kápia paprika, pácolt csirkemell, kolbász, szalonna. Közben a parázsban már sül az alufóliába terkert burgonya, aztán jöhet a pillecukor vagy a vajjal meglocsolt kukorica és már többé nincs is kedvünk visszatérni a konyhába. 

Miközben a nyárssal a parázst piszkáljuk, az izzó végével köröket rajzolunk a sötétbe, akarva-akaratlanul is előtörnek az emlékek, a vicces sztorik, amiket lehet, hogy már ezerszer elmondtunk, de ezeregyedik alkalommal is mindenki nevet rajta.

Végül csak nézzük, ahogy a rönk szénné ég, majd hamuvá változik – mint az élet körforgása. Eljön a spiccesen megfogalmazott mélyenszántó gondolatok ideje, amelyek útravalóként hosszan velünk maradnak, akár az osztálykirándulások tábortüze mellett köttetett első szerelmek.

A lelkes természetjárók egymás után fedezik fel a hatalmas erdőket, illetve bámulatos nemzeti parkokat, és amíg a legtöbben boldog emlékekkel és szép fotókkal térnek haza, addig néhányan csak a szerencsének köszönhetően élik túl a kalandot. Vajon mit tehet egy eltévedt túrázó annak érdekében, hogy épségben hazajusson?

(Fotók: Getty Images)

közös | gasztronómia | élmény | bbg | sütés | tábortűz

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom