Új íze lehet a nyárnak – Megkóstoltuk a forró évszak leendő slágeritalát

Régóta vártunk már egy fesztelen, könnyed, laza nyárestére, ráadásul az elsők között kóstolhattunk meg egy Magyarországon debütáló újdonságot is a budapesti Vörösmarty téren.

A felújítások végeztével nemcsak élettel, hanem étellel és itallal is megtelt a főváros egyik kedvelt tere, ahol a Marty’s Kitchen & Bar teraszán mutatkozott be  egy unikális frissítő, ami részünkről már az első kortyok után bejelentkezett a nyár sztárja címre.

A narancs és pezsgő találkozása rendre kiváló kísérője a legforróbb hónapoknak, az argentin Chandon pincészetnek pedig sikerült új szintre emelnie ezt a kesernyés narancs és a pezsgő egyvelegének palackba zárásával. Ez lett a Chandon Garden Spritz.

 

Egészen pontosan az ízcsavart a prémium pezsgővel összeköltöztetett kézműves keserű-narancs likőr adja, kiegészítve helyi termesztésű valenciai narancsokkal, gyógynövényekkel és fűszerekkel. Mindezt ráadásul hozzáadott ízfokozók és színezők nélkül, más spritzekhez képest feleannyi cukorral.

A végtelenül egyszerűen és gyorsan elkészíthető italba könnyű beleszeretni, hiszen bontás után azonnal szervírozható egy kis jéggel, egy szelet naranccsal és egy kevés friss rozmaringgal megbolondítva (Lehet persze a kiegészítőkkel érdemes játszani, a Marty’s csapata például rögtön előállt a levendulával csúcsra járatott verzióval, melyhez egy kevés friss citrom és szóda is dukál). Az italban a fűszeres karaktert, a lendületes narancsjegyet, valamint az intenzív citrusosságot fedeztük fel, amely egyensúlyban van az édes jegyekkel. Minden kortyot kesernyés aromák zárnak, így a harmónia egészen kivételesnek mondható.

Akarva akaratlanul – már csak a fanyar jellege miatt is – az Aperol Spritzhez hasonlítottuk, de az olasz kedvenchez képest kevésbé domináns, sokkal könnyedebb, és nem telít el annyira, mint az élénk narancsban pompázó itáliai klasszikus.

Ez utóbbi rejti egyben a veszélyét is, mert valami iszonyatosan gyorsan itatja magát és hirtelen csak arra lettünk figyelmesek, hogy már a harmadikat kérjük ki belőle - még szerencse, hogy időben sikerült észrevenni a palackon jelzett alkoholtartalmat, ami meghaladja a tizenegy százalékot...Szóval, óvatosan kell vele bánni.

A Chandon-sztori

A Chandon pincészet a világszerte ismert Moët & Chandon büszke utódja, amely 1959-es argentin alapítása óta független cégként üzemel, kivételes pezsgőket készítve egyedi személyiséggel és saját terroirokkal szerte a világon.

Az 1950-es évek végén Robert-Jean de Vogüé, a Moët & Chandon akkori elnöke úgy döntött, hogy újradefiniálja a habzóborok pezsgők világát.  Azzal a meggyőződéssel indult felfedezőútjára, hogy a járatlan utakon sokkal izgalmasabb jövőt talál majd a minőségi pezsgő számára. Így jutott el az Argentinába, azon belül is Mendozába, ahol tökéletes terroir várta a tiszta, kifejező, és a gyümölcsök által vezérelt világszínvonalú pezsgő elkészítéséhez.

A pincészet működésének több, mint hatvan éve alatt a Chandon pincészet DNS-ébe égett úttörő szellemmel ma már az egész világon jelen vannak Kaliforniától, Brazílián, Ausztrálián és Kínán át egészen Indiáig hat egymással szorosan együttműködő pincészettel. Küldetésük – amely ma is ugyanolyan aktuális, mint egykoron – a kezdetektől az, hogy megmutassák a világnak, hogy mennyi lehetőség rejlik a habzóborok világában.

A Chandon Garden Spritz-sztori

Az argentin emberek híresek arról, hogy szeretik a keserű ízeket: matét isznak és az amaro likőrt és vermutot részesítik előnyben. Büszkék arra, hogy mind az argentin narancs, mind az ott termelt borok minősége kiemelkedő, ezért a Chandon pincészet borászai úgy tanulmányozták a narancsot, mintha szőlő lenne, hogy a lehető legjobb spritz élményt érjék el az új termékkel. Az alapanyagul választott narancsot olyan fenntartható családi gazdaságban termesztik, amely nem használ növényvédő szereket, amely azért kiemelten fontos, mert a Chandon Garden Spritzhez csak a gyümölcs héját használják. Persze a lédús narancs sem megy kárba, azt a helyi iskolák és leveskonyhák kapják meg.

Az előkészítési folyamat során különböző módon készítik elő a héjat – frissen, macerálva vagy sütve, amely karamellás, csokoládés és kandírozott ízvilágot ad a feldolgozott összetevőknek. A Garden Spritz elkészítéséhez használt gyógynövények és fűszerek a világ minden tájáról érkeznek a pincészetbe, melyeket számos módon macerálnak a héjakkal, óriási szabadságot adva ezzel a különböző ízek keveréséhez. A termékhez használt alapbor Chardonnay, Pinot Noir és Semillon szőlő felhasználásával készül, melyeket mind a Chandon pincészet birtokán termesztenek.

A végső Spritz keverése házasítása kényes folyamat, a Chandon Garden Spritz tökéletes elegyének megtalálásához hatvannégy különböző változat elkészítésére volt szükség. Négy évnyi munka és számos vakkóstolás eredményeként azonban megtalálták a legkiválóbb kombinációt, így született meg a Chandon Garden Spritz.

(Fotók: Schuster Hanna)

 

 

 

 

ital | pezsgő | Chandon Garden Spritz | nyár | sláger | narancslikőr

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom