A legtökéletesebb bor és sajt-kombinációk

A franciák azt vallják: a bor, a sajt és a kenyér hármasa maga a Szentháromság, hiszen tökéletesen ki tudják egészíteni egymás ízvilágát. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy hogyan társítjuk őket. Bajkai Zsolt borszakértővel válogatunk a legtrendibb hazai borok közül, hogy aztán megtaláljuk a hozzájuk leginkább passzoló sajtokat.

A legfrissebb páros

A kecskesajt friss, üde ízvilága és Légli Géza pincészetének 2019-es remeke, a Kislaki Jánoshegy Sauvignon Blanc elképesztő ízkavalkádot kelt.

A száraz fehérbor zöldfűszeres, csalános ízvilágában érett savak fedezhetők fel, a kissé pikáns aromák mellett egyértelmű gyümölcsösség dominál.

Testes, de még mindig könnyed

A komoly, nagy beszélgetések mellé a legjobb társ a 2018-as Szentesi Pinot Noir, amelyhez érdemes a brie típusú sajtok közül a kevésbé érlelteket választani.

A száraz rozébor Szentesi József etyeki borász munkáját dicséri, amelyben a fahordós erjedésnek és érlelésnek köszönhetően a bogyós gyümölcsök mellett hordófűszerek ízei is fellelhetők.

Az érett ízek

Ha azonban domináns ízekre vágyunk, szerezzünk be kékpenészes sajtokat, és mellé Kardos Gábor 2018-as, késői szüretelésű Tündérmese nevű borát Mádról. Igazi könnyed gyümölcsbomba, melynek illatában a trópusi gyümölcsök, így a licsi, a jázmintea is megjelenik, de ízvilágágban az őszibarack, a sárgabarack, a körte és a mangó jegyei azonosíthatók.

A kékpenészes sajtok esetében azonban fontos, hogy szem előtt tartsunk egy aranyszabályt: minél érettebb a sajtunk, annál inkább menjünk el a nagyobb maradékcukor-tartalmú tokaji borok felé, válasszunk Édes Szamorodnit vagy Aszút!

Ez is érdekelhet:

Ilyen borokat igyunk a kedvenc sorozatainkhoz

Vígjátékhoz pezsgő vagy prosecco passzol!

(Illusztrációk: Getty Images, Pixabay, Unsplash)

pinot noir | kecskesajt | kékpenészes | bor | nagy sztori | sauvignon blanc

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom