Frankfurti, bécsi, amerikai típusú… Mustárral, tormával, ketchuppal – a virsli gyors és kedvelt fogás magában, kenyérrel és feltétként is. Azon húskészítmények egyike, amelynek az év minden napján helye lehet a hűtőnkben, és szilveszterkor kapja a legnagyobb figyelmet.
Idén a Made in Hungary top gasztronómiai társulás jóvoltából hazai és nemzetközi szinten elismert konyhafőnökök segítségével keresték az ország legjobb minőségű virslijét. illat/aroma, szerkezet/állag, roppanósság, íz/harmónia és összbenyomás alapján.
A hivatalos tesztelés helyszíne a Párisi Passage volt. A tízfős zsűri a vírusvédelmi előírásoknak megfelelően az elvárt higiéniai feltételeket biztosítva, egymástól kellő távolságra, a kóstolás idején kívül maszkban tesztelte a virsliket.
A prémium kategória jelen esetben a kereskedelmi forgalomban országosan, széles körben elérhető, előrecsomagolt (védőgázas), hetvenöt százalékos hústartalom fölötti, kizárólag juhbélbe töltött, sertést és marhát változó arányban tartalmazó húskészítményeket jelöli.
Lutz Lajos, a Párisi Passage séfje a helyszínen készítette el a virsliket. Nem egységes főzési protokoll szerint, hanem a különböző termékeken feltüntetett ideális elkészítési módon (az ajánlott vízhőmérséklet, főzési betartásával).
A virsliket vakteszt során értékelte a tíz meghívott zsűritag – séfek, élelmiszeripari mérnökök, gasztronómiai szakemberek – a tesztlapon található kritériumok alapján. Huszonöt pont volt a maximális, amit a virslik elérhettek, a tíz zsűritag átlagolt pontszámai alapján a legmagasabb 18,7 pontot kapott. A kiérdemelt pontszámok összeadása alapján megszületett a virslik ranglistája.
Top 5 virsli 2020-ban:
- Abszolút győztes: Sága Royal virsli (nyolcvanöt százalék sertéshús) 18,7 pont
- Második helyezett: Spar Regnum juhbeles virsli (hetvenöt százalék sertéshús) 17,9 pont
- Harmadik helyezett: Wiesbauer Prémium Sacher virsli (hetvenöt százalék sertéshús, három százalék marhahús) 17,6 pont
- Negyedik helyezett: Wiesbauer Prémium Bécsi virsli (nyolcvan százalék sertéshús, négy százalék marhahús) 17,5 pont
- Ötödik helyezett: Pikok Bécsi roppanós virsli (nyolcvan százalék sertéshús) 17,4 pont
A Made in Hungary mozgalom életrehívói, a Bocuse d’Or Akadémia és a Dining Guide legközelebb húsvétkor tart sonkatesztet, és további felvágottakat is vizsgálnak majd.
A Made in Hungary Magyarország prémium virslitesztjének tesztelői voltak:
- Barna Ádám, Bisztró 42 társtulajdonos séf – Dining Guide Az Év Séfje 2018
- Erdei János, Pasztell Étterem séf – Dining Guide TOP10 / Az Év Ígéretes Étterme 2020
- Gyekiczki János, Hungarofood tulajdonos-ügyvezető, élelmiszeripari mérnök
- Hamvas Zoltán, Bocuse d’Or Akadémia elnök
- Pákozdi Nóra, Dining Guide TOP100 főszerkesztő
- Rosenstein Robert, Rosenstein Vendéglő társtulajdonos
- Sárközi Ákos, Borkonyha/Textúra séf – Dining Guide TOP10 2020 – Michelin-csillag
- Széll Tamás, Stand/Stand25 társtulajonos séf – Dining Guide Év Étterme 2020 – Michelin-csillag
- Tóth Gábor, élelmiszeripari mérnök
- Lutz Lajos, Párisi Passage executive-chef
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Balkányi László)
made in hungary | választás | mozgalom | parisi passage | topséfek | magyar
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!