Számos tanulmány vizsgálta már, hogy az éghajlatváltozás hogyan károsíthatja a kávébabtermést. Egy 2019-ben közzétett elemzés szerint az ismert kávéfajták hatvan százalékát például a kihalás veszélye fenyegeti. Egy új kutatás most kifejezetten annak járt utána, hogy a globális felmelegedés hogyan hathat a kávé ízére, aromájára és minőségére – sajnos az eredmények nem alakultak valami jól.
A Tufts Egyetem és a Montana Állami Egyetem kutatói által vezetett csoport tagjai hetvenhárom, kávéról megjelent cikkben kerestek mintákat, hogy meghatározzák, mely szempontok befolyásolják a minőséget, és milyen hatással lehetnek a környezeti változások ezekre a tényezőkre.
„Egy csésze nem megfelelő minőségű kávénak nemcsak érzékszervi, hanem gazdasági következményei is vannak. A kávétermelést befolyásoló tényezők hatással vannak a vásárlók érdeklődésére, a kávé árára, és végső soron a kávét termesztő gazdák megélhetésére is – magyarázta Sean Cash közgazdász és professzor, a tanulmány vezető szerzője. – Ha meg tudjuk érteni ezeknek a változásoknak a folyamatát, akkor segíthetünk a gazdáknak és a többi érdekelt félnek abban, hogy jobban irányíthassák a kávétermesztést a jelenlegi és a jövőbeli kihívásokkal szemben.”
A kutatók szerint két tényező befolyásolja leginkább a kávé minőségét. A nagyobb tengerszint feletti magasság jobb ízű és aromájú kávét eredményez, a túl sok napfény ellenben a minőség csökkenéséhez vezet.
Előbbire masszív hatást gyakorol a globális felmelegedés. A nagyobb tengerszint feletti magasság hűvösebb hőmérséklettel jár együtt, ami lassabb érést jelent. A kávé minőségének sérülékenysége az alacsonyabb tengerszint feletti területeken pedig megmutatja, mi történhet a jövőben a kávé minőségével a hőmérséklet-emelkedés hatására.
A napfénynek való kitettség szerencsére kezelhető problémának tűnik; különféle árnyékolási technikákkal és a lombozat alakításával egyszerűbben kivitelezhető stratégia, mint mondjuk a gazdaságok áthelyezése.
A tanulmány konklúziója szerint tehát több munkára és konkrét lépésekre van szükség ahhoz, hogy a kávénk íze a jövőben is rendben legyen.
Hideg reggelek, napsütéses délutánok, fagyos esték – ezek jellemzik mostanában a mindennapjainkat. Ezekhez pedig tökéletes választás lehet egy fűszeres, krémes, forró kávé. Mutatunk három olyan egyszerű receptet, amelyekkel percek alatt a legjobb kávézók hangulatát tudjuk megidézni otthon.
(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Pixabay, Getty Images)
felmelegedés | kávé | termés | kávébab | globális | jövő
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!