Szaftos BBQ-húsokba és amerikai életérzésbe haraphatsz a Smokey Monkies-ban

A Smokey Monkies BBQ  a napokban ünnepelte ötödik születésnapját, aminek apropójából egy igazi örömsütésre és kóstolásra invitálták a budapesti gasztróvilág szereplőit. Az első üzletként nyitott Szentendrei út 95-ben Varga Dániel, az üzletek vezetője, és Forndron Antal, alias Anti, a pitmester mutatta be a BBQ csínját-bínját és a Smokey Monkies kedvenc amerikai húsait.

A barbecue világában sok tévhit kering, amiket egy jó szakember igyekszik elhessegetni. Például az, hogy ez a sütési módszer az USA találmánya. Danitól megtudtuk,

hogy valójában a Karib-térségből indult, ahol földbe ásott gödörbe rakták meg a tüzet, amit zöld növényekkel takartak le, hogy a húsokat csak a forró füst érje, amitől könnyebben puhultak meg a rágósabb fajták is.

A mai BBQ ugyanezen az elven alapul: a húsok itt nem nyílt lángon vagy parázson (mint a grillezésnél), hanem 110-150 Celsius fokos füstben sülnek vajpuhára lassan, hosszú órák alatt.

A Smokey Monkies BBQ-nál ezt a munkát egy házon belül gyártott óriás szmóker teljesíti, ami Anti, a Smokey Monkies pitmestere felügyelete alatt dolgozik. "Ők ketten" a Szentendrei útról szolgálják ki mind az öt éttermet (Szentendrei 95., Arany János 23., Király utca 53., Westend Food court, Haller utca 22.) és a fesztiválokon megjelenő food truck-ot, ami egy sütés alkalmával tíz-tizenöt órás munkát jelent, hiszen a pitmasternek folyamatosan figyelnie kell, hogy egyenletes legyen a hőmérséklet, a húsok megfelelő pillanatban kerüljenek be, majd ki a szmókerből.

Dani vezetésével – a szmóker bemutatása, és az alapfogalmak, mint a bark (sötét fűszerkéreg, ami a füst és a sütési módszer miatt alakul ki) vagy a rubozás (ami a húsok fűszerekkel való bedörzsölése) tisztázása után – megkóstoltuk a Smokey Monkies kedvenceit az amerikai BBQ területekről, amiket bárki bármelyik üzletben megkóstolhat, ha betér egy ebédre, vacsorára.

Legtradícionálisabb a carolina-i stílus, a sertés BBQ otthona. Onnan származik a Smokey egyik kedvence, a rostokra tépett sertéslapockából készült pulled pork, amit kávés BBQ mártással kevernek össze, majd vagy magában köretekkel vagy coleslaw-val házi buciba teszik. Szendvicseikből kérhetünk 150 g vagy 250 g hússal készített verziót is. Ha pedig inkább szaftosabb sertéshúsra vágyunk, akkor választhatunk a kínálatból oldalast is – magában vagy sertés tálon – ami szó szerint lefordul majd a csontról.

Ha tovább barangolunk, eljutunk Texasba, ahol minden a marháról és azon belül is a marhaszegyről szól. Nem véletlen, hogy a Smokey Monkies egy alapítója ott töltötte "piackutatással" a legtöbb időt a nyitás előtt. A legnagyobb barbecue házak, mint például a Franklin BBQ, csapatai nagyon nagy szeretettel, nyitottsággal fogadták, és a BBQ életérzés átadása érdekében körbevezették a szmókerek között, elmondták mire kell nagyon odafigyelni, és ráadásként még a házi köretek receptjeit is a kezébe nyomták. Így lehet az, hogy a mustáros krumpli, a coleslaw vagy az igazán savanyú hagymás-uborka, amit a Smokey-ban találunk, azok bizony ugyanazzal a recepttel készülnek, mint a "majdnem alapítóatyáknál". A texasi megállónál isteni barkkal közrefogott marhaszegyet és egy igazi különlegességet: egészben sült marhanyelvet kóstolhattunk meg, frissen, egyenesen a szmókerből.

Ha a húsválasztásunk már megvan, akkor jöhetnek a szószok, amik kihagyhatatlanok egy szendvics vagy BBQ tál összeválogatásánál. Ha az édesebb világot kedveljük, akkor a memphisi régió melaszosabb verziójához közelítő klasszikus BBQ szószt válasszuk, ha a savanykásabb, mustárosabb vonalat kedveljük, akkor mozduljunk a Jack Daniel’s-szel megspékelt mártogatós felé.

A gyümölcsös ízeket kedvelőknek a szilvás házi BBQ mártást ajánlják – amit csak itt találunk meg – de ha valaki igazán imádja a csípőset, akkor a kápiakrémmel és Carolina Reaperrel készült tüzes szószt is kipróbálhatja.

Bármelyik állam kedvencét választjuk, legyen az szárazabb vagy szaftosabb BBQ hús, a Smokey Monkies éttermekben, glutén- és laktózmentesen tudjuk megkóstolni, hiszen a húsokba csak hús kerül és a sütés is gluténmentes környezetben történik. Ha pedig mégis megkívánunk egy hamburgert, grillhúst, hotdogot vagy csirkeszárnyat, akkor sem kell kifordulnunk az ajtón, mert a menün ezek az ételek is megtalálhatóak. Végül, de nem utolsósorban biztosak lehetünk, hogy minden ellenőrzött körülmények között készül, hiszen a húsokon, köreteken, a szószokon túl a bucikat is házon belül készíti a csapat, a nemrég megalapított Smokey Monkies pékségben.

A születésnaposok jelenleg öt budapesti üzlettel várjak a húsimádókat, de áprilistól elkezdik újabb országjáró turnéjukat, és a Food Truck Show csapatával szeptemberig a legnagyobb városok fesztiváljain tűnnek majd fel food truck-jukkal. Ha pedig egy kóstolás után teljesen beleszeretünk ebbe az életérzésbe, akkor lehetőség van franchise-ként megnyitnunk az első vidék Smokey Monkies BBQ-t is – hiszen a tulajdonosok nem titkolt célja a jövőben egy franchise rendszer kialakítása.

(Fotók: Smokey Monkies BBQ | Zombori András )

BBQ | barbecue | tippek | Smokey Monkies | hús | sütés

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom