Nem brunch, és az eddig megszokott villás- vagy szállodai reggelik kínálatára sem hasonlít: az esztergomi, Michelin-csillagos 42 Restaurant olyan reggelit mutatott be, ami friss, izgalmas és régiós szinten is egyedülálló.
Mi újat lehet mutatni a gasztroközönségnek, amikor virágkorát éli a brunchkultúra és sorra nyílnak a jobbnál jobb reggelizőhelyek? – tette fel a kérdést a 42 Restaurant csapata a Michelin-csillag után. A válaszra nem is kellett sokat várni, tavasztól exkluzív, kilencfogásos gourmet reggelivel várják a vendégeket Esztergomban.
Bundáskenyér kaviárral, csabai kolbász kovászos kenyérrel
– A Michelin-csillag nagy mérföldkő volt az étterem történetében és szerettük volna, ha a szálláshoz kínált reggeli a degusztációs vacsora folytatásaként szintén felejthetetlen élmény lenne. Ismét magasra tettük a lécet és úgy döntöttünk, ezentúl a reggelihez fogunk szállást kínálni, nem pedig fordítva – mondja Barna Ádám, a 42 Restaurant séfje és társtulajdonosa.
Az étterem filozófiájára épített, kilencfogásos gourmet reggeli régiós szinten is egyedülálló, méltó lezárása egy Michelin-csillagos kirándulásnak. Az ételek négy felvonásban érkeznek, a felszolgálás lendületes, dinamikus, a gourmet reggeli nagyjából negyvenöt perc, a háttérben halk francia zene, a pohárban hozzá passzoló champagne alapozza meg, hogy garantáltan stílusosan induljon a reggel.
Kliséktől mentes
A 42 Restaurant konyháját eddig sem a megszokott sémák, technikák határozták meg, és nincs ez másként a gourmet reggelivel sem. A menü összeállításánál fontos szempont volt, hogy a reggeli kiegészítse a degusztációs vacsorát, egyszerre legyen izgalmas, de maradjon könnyed.
Az energetizáló zöld turmix után az első fogás az otthon ízeit és Békés megye hagyományait eleveníti fel, hiszen a 42 Restaurant mindkét tulajdonosa békés megyei. Szilvalekváros bukta; házi tejföl baracklekvárral, kevés gyömbérrel és andalúz olívaolajjal; tekeresvölgyi matuzsálem sajt ízesített alma chutney-val és karamellizált dióval tálalva.
– Jó croissant sok helyen van, ilyen szilvalekváros buktát viszont csak nálunk lehet enni. Békés megyében nagy hagyománya van az üstben, hosszan főzött szilvalekvárnak, ehhez a buktához mi is ezt használtuk – árulta el Barna Ádám.
A gourmet reggeli második felvonásában a tojásételé a főszerep, a posírozott tojás mellé enyhén citrusos hollandi mártást, sült újhagyma- és medvehagyma ragut, illetve barna vajat kínálnak. A csabai kolbász Pallér Sanyi újkígyósi hentes mestertől jön, ami mellé kovászos kenyér és tokaji aszúval megbolondított házi májkrém érkezik.
A gourmet reggeli kétségtelenül egyik legizgalmasabb pontja Barna Ádám vajban sütött, mangalica sonkával és Rétki Gábor sajtjával töltött bundáskenyere, ami már önmagában is kiemelkedő fogás, de kaviárral a tetején egy egészen más szintre emeli a bundáskenyér – és a reggeli – fogalmát.
Az élmény zárásaként vasserpenyőben, barna vajban sült palacsinta érkezik túróval, vaníliával és egy leheletnyi citrussal.
A 42 Restaurant gourmet reggelije már elérhető, amelyhez szállást az étterem felett működő Room 42 lakosztályaiban és dizájn apartmanjaiban lehet foglalni.
42 restaurant | reggeli | barna ádám | gourmet | esztergom
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!