Mennyei receptek azoknak, akik szerint a saláta nem számít főételnek

Nem vagyok én nyúl! Hányszor hallottuk már a dühítő mondatot, amikor növényalapú, esetleg nyers fogással szerettünk volna kedveskedni a vendégeknek. Igaz, a magyar konyha klasszikusan nem salátázós, ideje lenne méltó helyükre tenni a tartalmas, ízgazdag, tápláló és változatos salátákat. Ha ezt nem is mi tesszük meg, azért megosztjuk a legkedvesebb receptjeinket. 

Pekándiós-szőlős zöldsaláta, csirkével (kb. négy adag)

Roppanós zöldségek, a frissen sütött/hűtőből mentett/grill csirkével és hangsúlyos dresszinggel. Az édes és a sós megfelelő haromóniájára épül, és nagyon jól áll neki a pekándió is.

Hozzávalók:

  • 40 dkg sült csirke (hűtőben megmaradt, esetleg grill, de ha frissen készül, akkor csíkokra vágva, joghurtban-mézben és kis curryben pácolva, 20 perccel készítés előtt)
  • 1 szál angolzeller
  • 15 dkg jégsaláta
  • 20 dkg szőlő, félbevágva
  • fél bögre durvára tört pekándió (pirítva még ízletesebb!)

A dresszinghez:

  • 1/2bögrényi frissen készített majonéz
  • 1/2 bögrényi görög joghurt
  • 1 ek. dijoni mustár
  • 1 ek. méz
  • 1 tk. friss citromlé
  • frissen őrölt bors

Mandarinos-bébispenótos tésztasaláta, terijaki szósszal (kb. négy adag)

A Creme de la Crumb elég bombabiztos receptoldal, ha nem idegenkedünk a kicsit extrásított kényelmi ételektől. Ez a saláta az oldal ötletgazdájának, Tiffanynak a kedvence, és mi is rajongunk érte. Tápértékét illetően szépen kilép a saláta skatulyából, az ízei pedig visszatapsolósak. Fontos, hogy a dresszinget mindig étkezés előtt öntsük rá, mert a savak hamar megmarják a spenótleveleket, és össze is esnek.

Hozzávalók:

  • 12 dkg farfalle tészta
  • 4 bögrényi bébispenót
  • 1/2 bögrényi aszalt vörösáfonya
  • 1/2 bögrényi kesudió
  • 4 db közepes mandarin
  • 1/3 bögre frissen aprított koriander

A dresszinghez:

  • 1/3 bögre terijaki szósz, lehetőleg a sűrűbb állagú
  • 1/3 bögre rizs/almaecet
  • 1/2 tk. fokhagymagmapor
  • 1 ek. barnacukor
  • 1/2 bögre növényi olaj (pl. fele-fele arányban olíva és szőlőmag)
  • frissen őrölt bors

Mediterrán saláta, valahol a Caesar és a Nicosiai között (kb. négy adag)

Ez a mennyei hibrid rengeteg ízzel, nyári emlékekkel teli, és elsősorban azokhoz szól, akik rajonganak a halételekért, és keresik az umamit. Tálaláskor a dresszinggel gondosan nyakon öntött kaprikra és salátára teszük a félbevágott tojásokat, erre kerül még egy kis szardella és parmezánforgács. Mellé pedig opcionálisan a pirított rusztikus péksütemény.

Hozzávalók:

  • 3 db salátaszív
  • 2 ek. kapribogyó
  • 3 db főtt tojás
  • ízlés szerint pirított rusztikus ciabatta
  • 3-4 darab egész szardella
  • parmezán

A dresszinghez:

  • 1/3 bögrényi nagyon jó minőségű olívaolaj
  • kb 2 ek. szardellapaszta
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 ek frissen facsart citromlé
  • 1 tk. dijoni mustár
  • 1 tojássárgája

Ez is érdekelhet:

Egy életmódváltásnak köszönhetjük ezeket a csodás recepteket és képeket – Choco and Tahini

Nyitott szemmel jár és figyeli az aktualitásokat, de néha szeret a régmúltba veszve, nosztalgikus ízek után kutatni.

(A képek illusztrációk. Forrásuk: Getty Images, Unsplash, Pxhere)

bowl | receptek | zöldségek | recept | saláta

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom