A délnyugat-németországi Speyer városában található Pfalzi Történeti Múzeum egészen különleges régészeti leletet őriz. Ott található ugyanis egy csaknem ezerhétszáz éves borosüveg, amelyet a világon a legrégebbinek tartanak.
A "Speyer borosüveget" a múzeum szakértői 325 körülire datálják, sőt, egy romantikus történetet is kötnek hozzá. Valamikor a 4. században egy római nemes párt együtt temettek el a mai Speyer városának közelében, a sírba pedig több, borral teli palackot tettek. Nyughelyüket 1867-ben fedezték fel, és
a többi palacktól eltérően ez az egy sértetlenül került ki onnan.
A múzeum szerint az ókori rómaiak fűszerekkel és mézzel ízesítették borukat, és olívaolajat öntöttek az alkohol tetejére, hogy a levegőt távol tartsák a nedűtől. Az ezerhétszáz év alatt az olaj megszilárdult és vékony réteget képezett a bor tetején, így továbbra is légmentesen tartja azt.
Úgy tudni, a palackot több mint egy évszázadon keresztül pontosan ugyanazon a helyen tartották a múzeumban, az egyetlen ember pedig, aki hozzáérhetett, az Ludger Tekampe gyűjteményvezető. Azt azonban még ő sem tudja, pontosan mi történne, ha valaki kinyitná.
Nem biztos ugyanis abban, hogy a levegő okozta sokkot kibírná-e.
A feltételezések szerint azonban a bor akár iható is lehet, azonban sem az íze, sem az állaga nem lenne kellemes,
valószínűleg egy íztelen rágógumihoz hasonlítana.
Te is rajongsz a borokért? Ebben a cikkünkben eláruljuk, mi az a trükk, amelyet tízből kilenc borfogyasztó nem ismer a palack kinyitása után.
(Forrás: Food&Wine, fotó: Getty, illusztráció és Historisches Museum der Pfalz)
bor | régészet | iható | Legöregebb | lelet | világ
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!