Az óceánparti sziklák tetején álló Cliff House az elmúlt év utolsó napján volt utoljára nyitva.
A száznyolcvan alkalmazottat foglalkoztató ikonikus étteremnek a többi vendéglátóhelyhez hasonlóan igen nehéz éve volt. Előbb a koronavírus-járvány miatt 2020 márciusában megszüntette a beltéri étkezés lehetőségét, majd tíz hétre leállt. Hiába kínáltak elvitelre ételeket, a nyári szezon alatt kiderült, hogy az átmeneti megoldás hosszú távon nem fenntartható.
Ráadásul további gondok akadtak az étterem és a National Park Service között megkötötött és 2018-ban lejárt szerződés meghosszabbítása körül, amelyek a Covid–19 negatív hatásaival együtt végül a patinás hely végzetét okozták.
A nemzeti kincsként számon tartott étterem San Francisco egyik jelképének számít. 1863-as építése után több átalakuláson is keresztül ment; az első, igen szerénynek mondható favázas szerkezete egy 1894-es tűzvész során megsemmisült, hogy aztán egy francia kastély mintájára történő újjépítését követően túlélje az 1906-os San Franciscó-i földrengést (a következő évben meg leégett...). A harmadik és egyben jelenlegi, neoklasszicista arculatát 1909-ben kapta meg, 2004-ben pedig újabb felújításon esett át.
Százötvenhét éves története során öt amerikai elnök is felkereste, óceánra néző, lélegzetelállító panorámájában az író Mark Twain is gyönyörködött.
A Cliff House elvesztése egy korszak végét jelenti, bár a hely közönsége a több mint egy évszázad alatt folyamatosan átalakult; kezdetben a helyi elit látogatta, az utóbbi években már mindenki kedvencének számított. Egyelőre még nem lehet tudni, mi lesz a Bay Area egyik legfontosabb épületének további sorsa.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images, forrás: Matadornetwork, Guardian, LA Times)
kalifornia | bezár | cliff house | ikonikus | 157 | étterem
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!