A buborékok elegánsak, a jó pezsgő igazi királynője lehet egy eseménynek, a hatása pedig hamar érkezik, és folyamatos jókedvet garantál. Jöjjenek most olyan tények a pezsgőről, amivel bármely buli ellaposodását is megakadályozhatjuk.
- Egy sztenderd méretű (0,75 liter) pezsgősüvegben körülbelül 49 millió buborék lakik. Ez háromszor annyi, mint amennyi egy hasonló méretű üveg sörben lenne.
- A különböző nagyságú pezsgősüvegek mind bibliai neveket kaptak. Matuzsálemet, Baltazárt, Salamont is találunk közöttük. A legnagyobb a Melkizedet: az harmincliteres.
- A tradicionális pezsgőkészítéshez használt úgynevezett rázóállványt Barbe Nicole Ponsardin találta fel. Ha így nem mond sokat a leánykori név, segítünk kicsit: özvegy (veuve) Madame Clicquot-ról beszélünk. Amikor a tökéletes francia pezsgő elért Oroszországba, a "clicquot" a pezsgő szinonimája lett.
- Nem úri jókedvéből emlegeti mindenki a Dom Pérignon champagne-t a pezsgők atyjának. A bencés rendi dom. Pierre Pérignon volt az, aki az első buborékos italt elkészítette. Az ő ötlete nyomán használtak először parafadugót a rongyokkal való bedugaszolás helyett. Valójában már a római időkben is használtak parafát az italosüvegekhez, de a hermetikusan záró, modern dugót a francia bencés apát fejlesztette ki.
- A champagne-ok valóban kézzel szedett és válogatott szőlőszemekből készülnek, így elkerülik, hogy sérült gyümölcsöt használjanak. Megnövekszik az előállítás költsége is, körülbelül hat-kilenc euróba kerül van a champagne-ként végző szőlő kilója. Ugyanez cava esetében úgy egy euró, proseccónál másfél-három euró. Egy sztenderd üveg pezsgő előállításához hozzávetőlegesen 1,2 kg szőlőre van szükség.
- Kezdetben többnyire édes pezsgőt készítettek, ám az angol piac diktálta, hogy száraz, kevesebb cukrot tartalmazó italokat kell gyártani.
- James Bond nevét összemosták már a vodka-martinivel, amit "rázva, nem keverve" fogyaszt. Pedig a 007-es sokkal több pezsgőt fogyaszt, mint vodka-martinit. Taittinger, Dom Pérignon, Bollinger, Veuve Clicquot, Krug és Pommery is megjelennek a regényekben és a filmvásznon is.
- Ízlésünk diktálja, hogy flőtéből, tulipánból, fehérboros pohárból, vagy úgynevezett coupe, vagyis szélesszájú, kehely alakú pohárból isszuk a pezsgőt. Ugyan az utóbbihoz egy pikáns történet is jár: szóbeszéd szerint Marie Antoinette kebleiről mintázták ezt a pohárfajtát. Hiába elegáns és ariszokrata a forma, a buborékok hamar elillannak, ez a legkevésbé javasolt pezsgőspohár. Koktélokhoz viszont ideális.
- Sokak szerint eretnekség, pláne drágább pezsgőnél, de egy ügyes trükkel újra gyöngyözésre bírhatjuk az elcsendesedett italt. Csak pottyantsunk egy szem mazsolát a pohárba: az aszalvány fel-le utazgat majd, és újraéleszti a szunnyadó buborékokat.
- Reims luxusitalaival teli pincéi (például: Taittinger, Pommery, Krug, Ruinart) az első világháború alatt rengeteg ember életét mentették meg. A pezsgőspincékben valóságos föld alatti város alakult ki kórházzal, iskolával, alvókerületekkel.
Ez is érdekelhet:
Sosem gondoltuk volna, milyen étel passzol a legjobban a pezsgőhöz - Roadster
Bontsunk pezsgőt! - hangzik el minden olyan alkalommal, amikor jeles napot vagy például sikereket ünneplünk. A buborékok decensek, pláne, ha egy izgalmasabb, évjáratos tételt iszunk, de a körítés sem mindegy. Gurmé körökben bevett szokás a pezsgőt osztrigával, kaviárral lekísérni, pedig egy sokkal egyszerűbb és kevésbé szofisztikált, sőt, kifejezetten gyorskaja az, amivel nyerő párost alkotnak.
(Fotók: Getty Images, Unsplash, Veuve Clicquot)
italkultúra | pezsgő | buék | bor | buborék | champagne
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!