A húsgolyó igazi jolly joker fogás arra az esetre, ha ennénk valami finomat, de nincs sok időnk a konyhában főzöcskézni. A klasszikus változat helyett most két olyan receptet mutatunk, melyek teljesen új megközelítésbe hozzák kedvenc fogásunkat.
Indiai húsgolyó
Hozzávalók:
- 500 g darált hús
- ½ csésze őrölt mandula
- 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 evőkanálnyi friss korianderlevél apróra vágva
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- 1 teáskanál őrölt kömény
- ¾ teáskanál őrölt fekete bors
- só
A chutney-hoz:
- 1 csészényi friss korianderlevél durvára vágva
- ¾ csésze friss mentalevél apróra vágva
- 1 közepes paradicsom felkockázva
- fél vöröshagyma apróra vágva
- 60 ml víz
- 60 ml frissen facsart lime-lé
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál csilipaszta
- só
Elkészítése:
- A chutney-hoz az összes hozzávalót a turmixgépbe tesszük, és pesztó állagúra pürésítjük, majd félrerakjuk.
- A sütőt 220 Celsius-fokra előmelegítjük, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- Az összes hozzávalót egy nagy tálba tesszük, összekeverjük, majd a masszából kis húsgombócokat formázunk. Rásorakoztatjuk a tepsire, és 15 perc alatt készre sütjük. A chutney-val kínáljuk.
Forró krémlevesbe bújt húsgolyó
Hozzávalók a húsgolyóhoz:
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 60 ml tej
- 50 dkg darált hús
- 1 tojás
- 1 fokhagymagerezd, apróra vágva
- só, bors
Hozzávalók a krémleveshez:
- 4 nagyobb burgonya
- 1 zacskó bébi sárgarépa
- 1 vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- alaplé
- 1 teáskanálnyi majoránna
- 1 teáskanálnyi bazsalikom
- só, bors
- felkarikázott újhagyma a tálaláshoz
- 1 doboz főzőtejszín
Elkészítése:
- A húsgolyókhoz minden alapanyagot egy tálba teszünk, összekeverjük, majd formázzuk.
- Egy lábasban kevés olajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a bébirépát. Felöntjük alaplével, majd sózzuk, borsozzuk, ízlésünk szerint fűszerezzük.
- Óvatosan beletesszük a húsgolyókat, és addig főzzük, amíg a burgonya és a húsgolyó tökéletes nem lesz. Ekkor kiemeljük a levesből a húsgolyót, a levest pürésítjük, majd behabarjuk a főzőtejszínnel. A gombócokat visszatesszük, újra felforraljuk, majd újhagymával megszórva kínáljuk.
(Fotók: Getty Images)
húsgolyó | húsos étel | gyors recept | krémleves | egyszerű recept | levesbetét
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!